Många lyckade satsningar i Vaxholm trots hätsk stämning

0
2

Även om fyra år kan kännas som en kort tid, så har det hunnit hända en hel del i Vaxholm sedan 2014. En av de saker som tydligt präglat det politiska arbetet under mandatperioden är inte helt oväntat byggnationen på Norrberget.

– Både detaljplanen och avtalet med byggaren Besqab är på plats och det känns ju jättebra. Att äntligen efter så många år ha lyckats komma så långt och att kommunledningen lyckats hålla sin organisation gående och leverera det man lovat, är något att vara stolt över, säger Lars Lindgren (M) kommunstyrelsens ordförande. 

Hur kommunen har hanterat frågan om nyanlända och ensamkommande är en annan sak att vara stolt över enligt Lindgren. 

– Genom att vi tidigt etablerade arbetsordningen inom den kommunala förvaltningen, där alla visste sin roll, hamnade ingenting mellan stolarna egentligen, säger han. 

När Kronängsskolan nu står klar går 90 procent av eleverna högstadiet inom kommunen istället för 60-65 procent som innan, enligt Lars Lindgren. Ett campus med både högstadium och idrottsanläggningar samlat centralt på Vaxön, bidrar till mer fysisk aktivitet. För öarnas del är byggnationerna på Rindö något att minnas. 

– Regementsområdet blir en väldigt attraktiv del av kommunen, där vi även kommer att bygga en ny skola. 

Jan-Olof Schill, ledare för oppositionspartiet Socialdemokraterna är även han nöjd med de flesta saker Lindgren lyfter fram. Men knäckfrågan för honom är hur man väljer att utveckla kommunen, där exploateringen av Norrberget är ett givet exempel.

– Norrbergsprojektet har sugit ut all energi ur planeringsförvaltning och politiker, så att andra arbeten har gått i stå, säger han.

– Planeringsarbetet på Resarö som startade 2004 kom inte i mål under den här mandatperioden heller. Eller det som startade 2015 på västra Rindö, som skulle ge möjligheter till ett extra färjeläge, bilparkering och en tredje färja till färjeleden. Fritidshusområdena på Rindö behöver också detaljplaneläggas för att få till fler permanentbostadshus och kommunalt vatten och avlopp.

Den stora baksidan av mandatperioden menar Lars Lindgren är det allt hätskare politiska tonläget.

–Jag har aldrig upplevt så mycket ”fakenews”, hat och hot som vi har haft den här mandatperioden. Det finns grupper som koncentrerar sig på något objekt, typ Norrberget och använder det för att piska upp en stämning och inte drar sig för att använda både lögner och förtal.

Tror du att trenden går att bryta? 

– Jag har nog mina tvivel där. Antingen ger man upp, eller så blir man taggad och genomför det man lovat. Om vi nu i två val i rad, tre med årets val, har lovat att Norrbergsskolan ska rivas och vi ska bygga en ny stadsdel där, skulle jag bli förbannad om jag var väljare och inte såg att de som styrde gjorde allt för att leva upp till sina löften. 

Även Jan-Olof Schill känner igen beskrivningen av en allt hätskare stämning.

– Det är i mötet med medborgarna det har skurit sig. Mellan oss politiker har vi schysst stämning även om vi har väldigt hårda konflikter i sak, säger han. 

Han tror att orsaken till problemet ligger i att majoriteten misskött samtalet med invånarna, men till skillnad från Lars Lindgren, tror han att det går att bryta trenden. 

– Om man tar krafttag på demokratiområdet och får invånarna att tro på att de som styr bryr sig om vad de tycker, tror jag att det går att vända, säger Schill. 

Vad har du för förhoppningar inför nästa mandatperiod? 

– Vi skulle behöva en bred samlingsregering i Vaxholm utan moderaterna, för att försöka vrida utvecklingen åt ett annat håll. Vi oppositionspartier räcker sannolikt inte till för att bilda majoritet så det måste bli en överenskommelse med C och L. Det kan bli lika rörigt som i riksdagspolitiken efter valet, och väldigt mycket samtalande. 

Kommunfakta

Vaxholm styrs av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet i koalition.

Mandatfördelning:

M: 10, L: 3, C: 3, S: 6, V: 1, MP: 3, WAX: 5. 

Skattesats: 

2018: 31,86 procent

2014: 31,88 procent

2010: 31,98 procent

Folkmängd:

2014: 11 329

2018: 11 831

Antal öar: 70 varav 57 är bebodda, samt halvön 

Bogesundslandet.