Många fyrar i skärgården blir kvar

0
3

Utredningen om Statens kulturfastigheter ligger klar. Den är efterlängtad av många, inte minst Sjöfartsverket som länge ansvarat för fyrar och båkar som inte längre används.

 

Utredningen föreslår att en lång rad fyrar, fyrplatser och båkar som i dag bland annat tillhör Sjöfartsverket, överföras till Statens fastighetsverk.

Jon Granstedt, affärsområdeschef på Sjöfartsverket välkomnar utredningen:

– Det är många anläggningar som inte betjänar sjöfarten varför det inte är rimligt att Sjöfartsverket ska betala för dem, så vi ser positivt på det, säger han och fortsätter:

– Det har varit frågetecken kring det här länge, så det är bra att man nu sätter ner foten och kommer till klarhet vad vi ska göra med anläggningarna.

 

Jon Granstedt menar att frågan om fyranläggningar är viktig:

– Ja, eftersom det finns ett oerhört stort intresse kring gamla fyrar. Sverige har en lång historia inom det här området och har varit tekniskt världsledande.

Enligt utredningen ska fyrar och lotsplatser ses som delar i ett större kommunikationsnät på vattnet. Ett representativt urval föreslås därför bli kvar i statlig ägo, både med hänvisning till geografisk spridning och fyrteknisk historia. I dag ägs byggnaderna av flera myndigheter, ibland i samverkan. Hur mycket det skulle kosta Statens fastighetsverk att ta över byggnaderna svarar inte utredningen på, men Folke K Larsson, en av utredarna, säger:

– Det är inte så många miljoner det handlar om faktiskt. Det vi har tittat på är hur stora underskott i driften de olika myndigheterna har. Samtidigt finns det en otydlighet kring finansieringen för vissa verksamheter. Som exempelvis för Sjöfartverket som inte har några pengar för att ta hand om kulturbyggnader. Vårt förslag är att samla det man kan hos Fastighetsverket, och sedan föra över underskotten från de verksamheter som tidigare hade byggnaderna till Fastighetsverket.

För att ytterligare komplicera saken föreslog regeringen i sin nya budgetproposition att en det bildas en ny myndighet som ska ersätta både Fastighetsverket och Fortifikationsverket, så det sista lär ännu inte vara sagt i frågan.

 

De byggnader som finns upptagna i utredningen är samtliga kulturminnesmärkta på något sätt, vilket var urvalkriteriet. För Stockholms läns del blir följande byggnader kvar, men överförs till Fastighetsverket: Måsknuv klocktorn, Arholma båk, Söderarms fyrplats, Understens fyrplats, Landsorts fyrplats, Klövholmens fyr och Korsö torn/båk.

13 fyrar och fyrplatser föreslås avyttras, även om de under en övergångsperiod kan behöva kvarstå hos staten till de inte längre behövs i nautisk verksamhet. Enligt utredarna kan flera av fyrplatserna bevaras utifrån annan lagstiftning och ha goda möjligheter att utvecklas med annan ägare än staten. Men några kulturhistoriska skäl för ett fortsatt långsiktigt ägande finns däremot inte. Bara en av dessa fyrar finns i Stockholm, nämligen Svartklubbens fyr i Norrtälje.