Livsverket brann ner till grunden

0
2

Ett stort gammalt hus på Söderöra brann ner under söndagskvällen. Larmet gick vid 17-tiden och brandvärnet på ön var snabbt på plats. 

– Vi såg rätt fort att inte huset kommer gå att rädda, säger Kalle Nordstedt.

Han är ansvarig för brandvärnet och ett tiotal personer slöt upp. 

– Det är alle man till pumparna när något händer. Det var en stor, utvecklad brand på övervåningen som vi försökte få ner. Då var fönstren fortfarande hela. Först efter de hade gått fick syret en helt annan väg att gå så då var det kört. Vi fick rådigt ingripande av andra på ön som sågade ner en bit av taket och drog bort det så det inte skulle sprida sig till andra hus, säger han.

Även räddningstjänsten från Blidö och Norrtälje anslöt, samt Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen.

– Brandvärnet har gjort skillnad i spridningsbilden. Annars hade det varit kämpigt, det blåste och hade kanske tagit sig till nästa hus, säger Christian Pettersson, befäl på Blidös brandstation.

Husets ägare, arkitekten Arne Nilsson, lämnade Söderöra ungefär vid tretiden och var borta i 1,5 timme. 

– När jag återvände och kom in i fladen såg jag en rökpelare. Det såg ut att vara väldigt nära vårt hus och jag rusade upp då. När jag kom fram var huset helt svart inuti av rök men inga lågor just då. Sedan såg jag att det hade tydligen börjat i stora ateljén i före detta båtbyggarverkstaden, på loftet där jag har mycket utrustning, säger han. 

Arne Nilsson fick hjälp av grannarna att larma och snabbt var fler på plats, men de insåg att huset var övertänt. 

– Det gick inte att rädda något inne i huset heller. Det gick väldigt snabbt, bara på den korta stunden jag var borta hände det. Det var nedbrunnet vid sextiden. Sorgligt, det är ett livsverk som har brunnit upp. Alla i familjen har varit engagerade i huset. Vi kommer att bygga upp det på något sätt igen. 

Söderöraborna har efter branden uttryckt sin tacksamhet över värnet och brandboden som har två pumpar – den ena inköpt av föreningen och den andra av företagarna på ön. Boden ligger mitt i byn och all utrustning står på en fyrhjulingsvagn redo att kroka på. 

– Vi har brandövning med räddningstjänsten och sjöräddningen varje år. Då är det bra att folk vet hur man rullar slang. Det gjorde en väldigt stor tidsskillnad, säger Kalle Nordstedt.