Låt inte byråkratin bromsa drömprojektet

Date:

- Advertisement -

KRÖNIKA. Mellan åren 2018-2022 frös runt en miljon kronor av Norrtälje kommuns landsbygds- och skärgårdsutvecklingspeng till föreningar inne. Anledningen? Det var för få sökande. Ida-Maria Olofsson, näringslivsutvecklare i kommunen, sa i en artikel i förra veckans nummer att det delvis kan bero på att många upplever ansökningsproceduren som komplicerad. Det kan även ha att göra med att information om bidragets existens inte nått ut. Därför går kommunen nu ut i en kampanj för att locka fler sökande och erbjuder även stöd till dem som gått vilse i den byråkratiska labyrinten.

Varje år delar Björn Lindroths Minnesfond ut ett kulturstipendium, och man vill gärna sponsra projekt med skärgårdsanknytning. Men i år var de sökande så få att fonden gick ut och efterlyste fler ansökningar i en artikel i Skärgården. Ändå mottog fonden totalt bara sju stipendieansökningar.

Att söka bidrag och stipendier är ett aber. Det är jag själv plågsamt varse om då jag ägnat åtskilliga timmar åt att författa ansökningar om kulturbidrag. Har man inte skaffat sig grå hår innan man djupdyker i den pappersexercisen har man definitivt belönats med det efteråt. De gråa håren tilltar dessutom i takt med att ansökan gång på gång blir avslagen.

En rapport från Länsstyrelsen Stockholm, som följt upp hur företagsstöd har fördelats till företag på landsbygden under åren 2014-2019, erbjuder intressant läsning. Här konstateras att 73 procent av de beviljade bidragen gick till mäns företag och 17 till kvinnors. Andelen kvinnor som söker stöd för investeringar i primärproduktionen är avsevärt lägre än andelen män, och när de väl söker, handlar det om betydligt blygsammare belopp.

I förra veckans nummer berättade en ö-handlare på Tjockö att han fått ett mycket generöst bidrag från länsstyrelsen för att renovera sina frys- och kylrum.

Myndigheten kommer att stå för hela 90 procent av kostnaden. I artikeln här intill intervjuar jag en handläggare på länsstyrelsen om investeringsstödet, som kan sökas av butiker, drivmedelsanläggningar och servicepunkter. Men medan skärgårdshandlarna varit duktiga på att ansöka är det betydligt färre av sjömackarna och andra serviceföretag som gör anspråk på de möjliga medlen.

Våga sök bidrag! Och ta emot hjälpen när den erbjuds för att ta dig igenom den ofta krångliga och tidskrävande ansökningsprocessen. Risken finns förstås alltid att du får avslag, men så plötsligt händer det, som de säger i Trissreklamen, och vips så kan den där lysande projektidén bli verklighet. Som den dagen då jag plötsligt fick ett brev på posten med ett besked om att min egen bidragsansökan beviljats, signerat av självaste konungen.

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.