Kunskap och engagemang gav årets hederspris

0
3

Årets mottagare av Skärgårdens hederspris är en mångsysslare med allt ifrån bryggbyggen och bredbandsutveckling till gäddvåtmarker och grannhjälp på repertoaren. Nu brinner han för att demokratisera skärgården och vill gärna se att öborna rätar på ryggen i maktens korridorer.

– Vi måste sluta klaga och istället bli proaktiva, säger Göran Lagerström.

Det är en överraskad och glad Göran Lagerström som öppnar dörren till lägenheten på Kvarnholmen i Nacka och tar emot blombukett, diplom och prischeck på 20 000 kronor från Skärgårdens chefredaktör Lasse Söderman.

Jätteroligt! Det här hade jag inte anat en sekund, säger Göran Lagerström.

Här i Nacka är han och hustrun Anna-Carin mantalsskrivna, men det är i huset på Karsholm i Stavsuddaskärgården som de tillbringar större delen av sin tid.

Hemma är där man har mest mat i kylen och det har vi där, skrattar Göran.

Hans engagemang för skärgården sträcker sig långt utöver det vanliga. Under de senaste 20 åren är det inte många organisationer eller projekt på bygden som Göran inte varit involverad i.

Det började väl när den lokala föreningen, Stavsuddaskärgårdens intresseförening, frågade om jag ville vara med i styrelsen. Då hoppade jag in där. Sedan har det ena lett till det andra.

Det ledde bland annat till rollen som vice ordförande i Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko), och till ordförandeskapet i Möjaskärgårdens bredband, där han var en stor drivkraft i bredbandsprojektet. Han sitter i Värmdö kommuns skärgårdsråd och regionala skärgårdsrådet, har varit adjungerad medlem i Skärgårdsstiftelsens styrelse för Siko och är medlem i såväl det regionala som det nationella nätverket för ö-forskning.

Utöver det har Göran Lagerström varit en drivande kraft i en rad projekt, däribland Stavsudda grannhjälp för att främja grannsamverkan, initiativet “Sluta tanka havet” med syfte att få bort tvåtaktsmotorerna och bygget av en ångbåtsbrygga med tillhörande Waxholmstrafik på Karsholm – som 2016 utsågs till årets brygga av Skärgårdens trafikantförening.

Vi hade tur där och kom med i sista svängen för att få EU-pengar, så vi gick faktiskt plus på bryggbygget och fick en underhållsfond som räcker tio år!

12 7E7A2829Även i yrkeslivet har Göran Lagerström haft en rejäl spännvidd på uppdragen. En lång karriär på Ikea ledde till en tioårig vistelse i Schweiz. Efter det blev han delägare i dåtidens stora svenska reklambyrå Brindfors, och därefter det nystartade Stockholm Design Lab. Under ett uppdrag som exekutiv producent för ishockey-VM kom Göran i kontakt med läkaren Claes Hultling och stiftelsen Spinalis, vilket födde ett livslångt engagemang för ryggmärgsskadade. Bland annat var han med och etablerade två kliniker i Namibia och Botswana.

Sammantaget har erfarenheterna i såväl karriären som de skärgårdsrelaterade engagemangen lärt Göran en del om att handskas med motstridiga intressen, som ofta kan orsaka konflikter.

Jag är rätt bufflig av mig. Men jag har märkt att konfrontation sällan är en framkomlig väg om man ska jobba med olika intressen. Det är när man börjar lita på varandra som man når resultat.

Nu har hans hjärtefråga alltmer börjat handla om att öka demokratiseringen och öbornas makt över sin egen situation.

Min idé är att vi i skärgården ska övergå från att vara reaktiva och komma klagandes i efterhand, till att istället bli proaktiva. Det är det jag vill lägga ner min själ i nu, säger han.

Skärgården saknar representation på tillräckligt hög nivå, menar Göran. Visionen är att få in skärgårdsbor i maktens korridorer och bli delaktiga innan olika beslut fattas inom kommunerna, regionen och länsstyrelsen.

Om man kan nästla sig in i lejonets grotta och bli en respekterad medlem och inte känna sig förminskad eller undervärderad, utan röra sig med högburet huvud i de här sammanhangen, då tror jag vi får en annan position. Det är jag övertygad om.

Han är noga med att han med skärgårdsbor menar både fast-, deltids- och fritidsöbor. Han vill gärna se att man jobbar mer nerifrån och upp, inifrån och ut, på öbornas initiativ när det kommer till skärgårdsutveckling. Han exemplifierar:

Om man jämför processerna som nu drivits med att skapa en nationalpark i Nämdöskärgården med när WWF ville göra ett biosfärområde av hela skärgården för ett par år sedan, så gjorde man i det senare fallet just så. Man frågade om det var någon som nappade på idén innan man drog igång det, och man nappade på Nämdö. Det är ett toppexempel på när man driver utvecklingen underifrån.

Omorganisationen av Skärgårdsstiftelsen är en annan fråga där Göran tror att resultatet sett annorlunda ut om skärgårdsborna själva hade fått vara med tidigt och tillföra kunskap.

Då hade man förstått ett helt annat perspektiv.

Hur vill han då använda prispengarna?

De ska i alla fall inte skänkas till någon jätte. Jag vill stödja något litet, konkret projekt i skärgården. Något lokalt!

Ett sådant, som Göran varit djupt engagerad i under det senaste året, är anläggningen av en gäddvåtmark ute på Karsholm. Projektet startades och drivs av femtonåriga Ruben Renhed, som Göran agerat mentor åt.

Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Förhoppningen är att vi kan göra en modell för att driva ungdomsprojekt på det här sättet. Varenda ö har ju en liten vassvik!

12 7E7A2854Ett annat drömprojekt som står på önskelistan handlar om att tillgängliggöra skärgården för fler.

Jag skulle vilja göra ett försök att bryta segregationen och få våra nyanlända att upptäcka skärgården. Jag bryr mig inte så mycket om migrationsdebatten i sig, men om nu folk lever här och tjänar sitt uppehälle och är fullgoda medborgare men inte vet något om skärgården, det känns orättvist. Det är som att bo i Schweiz, som vi gjorde i tio år, och inte fatta bergen, säger Göran. 

Vad är det roligaste med allt du gör?

Att köra båt i skärgården. Jag skulle ta upp båten i förra veckan, men innan jag gjorde det tog jag en tur till Sandhamn för att äta lunch. Det var helt stilla, sol ute, varmt och gott i hytten. Det är lycka!

Fakta/Skärgårdens hederspris

• Priset, som består av ett diplom samt 20 000 kronor, delas ut årligen sedan 2018 till någon som gjort förtjänstfulla insatser för att främja, bevara eller utveckla Stockholms skärgårds särart.

• Tidigare års pristagare är Nina Holm (2018), Margareto Nilsson (2019), gruppen Rädda Värmdös öskolor (2020), Stockholms Skärgårdsnät AB (2021) samt Skärgårdsstiftelsens avgående tillsynsmän och naturvårdare (2022).

• 2023 års pris tilldelas Göran Lagerström, med motiveringen: “Med nit, uthållighet, stor kunskap och ett brinnande intresse driver han en rad projekt som alla syftar till att förbättra livsvillkoren för öborna. Genom sitt engagemang i olika intresseorganisationer och skärgårdsråd arbetar han dagligen för att hela skärgården ska bli mer levande året om.”