Kritik mot brister i båtförsäkringar

0
3

Under våren 2021 har Konsumentverket genomfört en granskning av båtförsäkringar. För konsumenten kan det vara knepigt att jämföra bolag och hitta en försäkring som passar ens egna behov. I flera fall har man hittat brister som man nu uppmanar försäkringsbolagen att åtgärda.

I sin första granskning av båtförsäkringar har Konsumentverket valt ut fem bolag som är ledande på marknaden inom sin nisch – försäkringsbolagen Atlantica Båtförsäkring, Alandia Försäkring, Pantaenius, Svedea och Svenska Sjö. Slutsatsen är att samtliga bolag i jämförelsen hade vissa brister i såväl marknadsföring, information och avtalsvillkor. Det förekommer även brister i de produktblad, som ska ge konsumenten möjlighet att jämföra olika försäkringar. Att välja rätt försäkring kan för den enskilde konsumenten vara svårt, menar Cecilia Ceder, en av de två jurister på Konsumentverket som genomfört granskningen.

Bolagens försäkringar skiljer sig ganska mycket åt. Vissa bolag har moment som ingår obligatoriskt och andra som tillägg. Produktfaktabladen med korta sammanfattningar och symboler som ska göra det lätt för konsumenten att jämföra såg inte heller riktigt likadana ut och då blir det också svårt att göra rätt val, säger Cecilia Ceder.

Under pandemin har det skett en boom inom båtförsäljningen då allt fler valt att skaffa fritidsbåt och semestra i våra svenska vatten. Cecilia Ceder tror att alla nya båtägare kanske inte riktigt har satt sig in i vad som gäller när man ska försäkra sin båt. Som ny på sjön kanske man heller inte känner till sin båt så väl och därmed inte heller sina behov.

Enligt Cecilia Ceder är det främst villkoren som strider mot tvinganderätten som är de mest allvarliga bristerna. Avtalsvillkoren är ibland också otydliga och obalanserade.

Det kan bli väldigt skevt i maktbalansen mellan konsumenten och bolagen. Ett obalanserat villkor innebär att konsumenten ges väldigt lite möjlighet att påverka och bolaget väldigt mycket, säger Cecilia Ceder.

I flera fall har Konsumentverket bedömt att försäkringsbolagen använt sig av vilseledande marknadsföring i sina kanaler. På exempelvis Svenska Sjös hemsida konstaterar Konsumentverket att det förekommer svepande och obestyrkta påståenden, såsom ”Båtförsäkring med unika fördelar” ”…kunnig, snabb och smidig skadehantering till låga premier”. Eftersom påståendena inte specificeras närmare kan dessa innebära att konsumenten vilseleds om att Svenska Sjö:s försäkring har särskilda fördelar som andra försäkringsbolag saknar, menar Konsumentverket. Vidare framför Svenska Sjö på sin hemsida att man har ”båtägarens bästa försäkring”, de ”nöjdaste kunderna” samt “marknadens mest erfarna medarbetare” utan att kunna lägga fram bevis för att påståendena är sanna.

Enligt Konsumentverkets rapport är det vanligt att försäkringsbolagen strösslar med superlativen för att locka kunder.

Det är flera bolag som har påstått sig vara bäst och det blir ju svårt att styrka. I de fallen man inte kan styrka det så önskar vi att man tar bort påståendena, säger Cecilia Ceder.

Än så länge har Konsumentverket inte fått in så många anmälningar från missnöjda kunder. Myndighetens granskning genomfördes mer i förebyggande syfte då man märkte att båtförsäljningen fick en enorm ökning under pandemin.

Konsumentverket har nu inlett en dialog med alla de granskade försäkringsbolagen med en uppmaning om att vidta nödvändiga åtgärder. Flera av bolagen har hört av sig och visat stor villighet att korrigera sina missar, menar Cecilia Ceder.

Vi har fått bra respons på breven vi skickat ut. Det här är ju seriösa aktörer så jag tror att alla kommer att ta rekommendationerna på stort allvar, säger hon.

TIPS GÄLLANDE BÅTFÖRSÄKRING

• Tänk över ditt eget behov och vilka moment du vill ska ingå.

• Fråga bolaget om det du tycker är viktigt ingår eller om du behöver ett tillägg.

  Läs förköpsinformationen och villkoren innan du tecknar en försäkring – och glöm inte det finstilta!

  Kontrollera vilket skydd som finns i hemförsäkringen och jämför premier och självrisker hos olika bolag.