Kritik mot att Stockholms stad hjälper till med skarvjakt

0
2

Under våren kommer personal från Stockholms stads idrottsförvaltning att hjälpa privata markägare med skyddsjakt på skarv, något som nu ifrågasätts.

 

Markägare i Östanå har fått tillstånd från länsstyrelsen att skjuta 150 mellanskarvar under våren och hösten. Man har även fått tillstånd till att fram till 30 juni i år oljera upp till 5 000 ägg. Oljering innebär att äggen doppas i olja så att embryona i äggen kvävs. I ansökan om skyddsjakt framgår att Stockholms stads fritidsförvaltning kommer att bistå markägarna med båt och förare i jakten, något som ornitologen Sören Lindén reagerat över.

– Ska Stockholms stad, och därmed skattebetalarna, betala för en privat markägares skyddsjakt? Det vore intressant om kommunen tar den kostnaden i en så kontroversiell fråga, säger Sören Lindén, som sökt idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) utan att få något svar.

Enligt Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen, har Karin Ernlund inte svarat eftersom förvaltningen hanterar ärendet på tjänstemannanivå. Hon skriver vidare att skyddsjakten finansieras helt av uppdragsgivaren. Amandah Andersson, presskontakt för Karin Ernlund, skriver i ett mejl att enligt tjänstemännen gör staden stora utsättningar av fisk och kan utföra, och till viss del är skyldig till, skyddsjakt för att skydda fiskbestånd och fiskutsättningar.

Länsstyrelsen i Stockholm håller för närvarande på att ta fram en regional förvaltningsplan för mellanskarv. I ett remissyttrande från Stockholms stads idrottsförvaltning välkomnas planen som innebär en utökad jakt på mellanskarv. Yttrandet är undertecknat Stockholms stads fiskevård, även det något Sören Lindén, ställer sig frågande till.

– Jag tycker det ser underligt ut.  Handlar det om en enskild tjänsteman som skriver för stadens räkning eller är det den officiella hållningen? Skarvjakt är omdiskuterat och tas ofta upp av politiker, jag vill gärna veta hur de ställer sig till detta.

Enligt Camilla Hagman är yttrandet förvaltningens hållning i frågan.

– Remissen skickades inte ut som en formell remiss. Förslaget skickades ut för påseende och för inlämning av synpunkter bland de som deltagit i arbetet under året.Vi tyckte att våra synpunkter beaktats bra i planen.

Till exempel har Region Stockholm, till skillnad från Stockholms stad, valt att förankra sitt yttrande politiskt.