Korspollinera mera!

0
4

KRÖNIKA. Som reporter för tidningen Skärgården följer jag ett antal av öarnas och kustkommunernas facebookgrupper för att hålla mig ajour med vad som händer. Det är lite olika karaktär på dem: I Vaxholm och Nynäshamn är det mycket politik och ofta bitsk debatt.

I Värmdögruppen drösar det av bortsprungna djur och borttappade väskor. På Rindö och Ljusterö är det ofta köläget till färjan som avhandlas, på Möja diskuteras gärna minnen från förr och i Ornögruppen är de lokala näringsidkarna synnerligen aktiva, för att bara nämna några (och hårddra en del).

Sociala medier har gjort det möjligt för oss att samlas i små bubblor som kan såväl stärka ett grannskap som orsaka infekterade schismer. Oavsett vilket tror jag att det är nyttigt att då och då ta sig ur sin egen bubbla och se sig omkring lite.

Det tyckte också Sören Hjelm, som startat sajten Skärgårdskontakt.se. Han vill med den knyta ihop skärgården, få en bättre överblick över vad som händer och främja lite korspollinering tvärs öarna. Inte bara sammanställa nyhetslänkar, utan också sprida vad vanligt folk väljer att dela med sig av på nätet under olika ö-taggar.

Skärgården är inte homogen. Det finns olika utmaningar, olika behov och olika sätt att lösa saker lokalt. Också såklart olika grad av gemenskap och lokalt engagemang. Men jag tror ändå att det finns en stor poäng i att ta del av andras perspektiv och inspireras av varandra. Så växer man och så minskar man risken för så-här-har-vi-alltid-gjort-tänkande.

Det finns flera organiserade forum där tanken är att skärgårdens gemensamma frågor ska stötas och blötas. SIKO, SRF, och det regionala skärgårdsrådet är några av de som jobbar för att hitta synergier och lösningar som kan implementeras brett. Men skärgården är också speciell på det sättet att initiativ ofta kommer underifrån, som idéer från de fast- och fritidsboende själva och som kanske aldrig når någon av de formella instanserna. Som färska exempel som ni kan läsa om längre fram i veckans tidning, har Björköborna visioner om en solcellspark, och på Tynningö har ett litet grisjordbruk börjat ta form.

Uppfinningsrikedomen i skärgården är enorm, och potentialen för att sno varandras framgångsrecept borde vara gränslös. Den geografiska och infrastrukturmässiga verklighetens utmaningar gör att det inte är så enkelt för Blidöbon att knata över till Ornö och se vad de håller på med där. Men det kanske inte är så svårt att knacka på i Ornös facebookgrupp?