Kommunerna ser över möjligt samarbete 

0
5

Södertälje har tagit första steget till ett kommunsamarbete för vattenförsörjning samt avlopps- och avfallshantering i skärgården. Tillsammans med Norrtälje, Österåker, Värmdö, Haninge, Nynäshamn och Vaxholm inleder kommunen en studie för att hitta gemensamma, hållbara lösningar för framtiden.

För att vinna ekonomi, minska resursutnyttjande och lära av varandra har Södertälje startat ett projekt där man genom en studie ska kartlägga förutsättningarna för att samarbeta.

Det är viktigt med tvärsektoriellsamverkan för att kunna titta på helheten och lägga alla samhällsintressen på bordet, säger Karl-Axel Reimer, enhetschef för ekologi och vattenskydd, miljökontoret i Södertälje.

Genom studien ska nya strategier och arbetssätt tas fram. Projektets mål är att skapa en varaktig förändring i kulturen kring vattenförsörjning-, avlopps- och avfallsfrågor. Där kommunerna i högre grad förväntas arbeta över kommungränserna, fördela resurser och dra nytta av varandras styrkor, när de hanterar gemensamma utmaningar. 

Många kommuner har ett delområde i skärgården och vi har en tanke om att vi kan hitta effektiva sätt att samverka. Där vi kan ta fram kostnadseffektiva lösningar och vinna samordningsfördelar.

Dels vill kommunerna se över möjligheten att effektivisera olika processer. 

Det kan handla om hur man arbetar med myndighetsutövningen i de olika kommunerna. Om det finns en samsyn i hur man hanterar saker eller om det inte gör det. Och i så fall varför. Det kan också handla om hur entreprenader handlas upp. Om det kan göras på ett annat sätt som gör att vi får en bättre totalekonomi.

I studien ska kommunerna även titta på förutsättningarna för ett gemensamt arbete i frågor kring klimatanpassningar och vattenmiljö. Som bevarandet av den biologiska mångfalden och eventuella problem som kan uppstå till följd av klimatförändringarna. Men först ska man ta fram underlag för att förankra samarbetet politiskt och hitta en samlande kraft. 

Man kan inte göra stora förändringar snabbt utan det här kräver en vilja och en uthållighet hos kommunerna att utveckla det här. Att det finns en långsiktighet rent organisatoriskt. Vi behöver utkristallisera en lämplig kandidat till vem som kan hålla ihop det här, långsiktigt, säger Reimer.