Klarar du ett nödanrop?

Date:

- Advertisement -

KRÖNIKA. De av oss som någon gång varit med om en riktig kris där kommunikationerna inte fungerar, elen är utslagen och där räddning och sjukvård är långt borta, vet hur viktigt det kan vara att kunna meddela sig med omvärlden.

Om nu inte marknadens aktörer i form av elleverantörer och telefonoperatörer kan sköta detta fullt ut så får man som privatperson fundera på om det går att lösa på annat sätt. 

De statliga myndigheterna, som Post och Telestyrelsen, PTS, har visserligen ett ansvar och de utreder, skriver rapporter och utfärdar direktiv. Vid avbrott i kommunikationerna, speciellt i mobilnätet, kan den enskilde hoppas på att mobil- och elbolagen sköter sitt uppdrag och reparerar systemen snabbt. 

Men som bekant kan det ta tid. Och i ett läge där någon på en ö drabbas av en hjärtinfarkt finns det inte tid att vänta, om händelsen ska få en lycklig utgång.

I krönikan i förra numret av Skärgården (nr 14) skriver Lasse Söderman om nedmonteringen av telefonin i kopparnätet och Telias hastiga och tveksamma hantering av detta. 

Problematiken har PTS uppmärksammat och skriver i en ny rapport att ”det bedöms vara särskilt viktigt att fånga upp de platser där det finns kopparnät i dag men där en avveckling av kopparnätet skulle kunna leda till att platsen blir helt utan infrastruktur.”

Myndigheten skriver också att den som inte kan få tillgång till internet eller telefoni genom marknadens leverantörer kan få hjälp av PTS med en lösning, till exempel satellittelefon, där den enskilde dock får betala 5 000 kr själv.

Satellittelefoner är överlag en dyr lösning. En bra apparat kostar många tusen kronor och samtalen är hiskeligt dyra. Men visst är det alternativ för den som har råd och möjlighet, som reservsystem när mobiltelefonin går ner.

En billigare och förmodligen bättre variant för den som befinner sig i Stockholms skärgård är att skaffa en VHF-radio. För runt en tusenlapp i inköp, för de billigaste apparaterna, och med ett abonnemang hos Stockholmradio för några hundralappar per år kan en VHF-radio användas både för nödsamtal och för att koppla upp sig mot telenätet.

Det vore spännande för oss på redaktionen att få veta om du som läser detta har egna erfarenheter av någon av dessa lösningar i skärgården? Eller om ni kanske har gått ihop om något nödkommunikationssystem som grannar?

För när det kommer till kritan är det som vanligt i dessa trakter att, som PTS uttrycker det, den enskilde måste ta sitt eget ansvar för att säkerställa sin infrastruktur.

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.