Klagomål på skötseln av Riddersholm

0
1

Skötseln av Riddersholms naturreservat väcker starka känslor hos många regelbunda besökare. Nu anklagas Skärgårdsstiftelsen för att missköta naturvården.

 Caroline Ridderstad och hennes make äger Riddersholms gård norr om naturreservatet. Caroline Ridderstad driver också facebooksidan ”Riddersholms naturreservats vänner” med drygt 670 medlemmar.

– Det finns ett stort engagemang för reservatet hos medlemmarna i facebookgruppen, men också ett stort missnöje med hur Skärgårdsstiftelsen sköter delar av det, säger hon.

Biologen Klas-Rune Johansson bor cirka fem kilometer från Riddersholm och har regelbundet besökt naturreservat sedan 1953.

Han skrev sin kandidatexamen om området 1973 och har sedan dess skrivit flera artiklar om Riddersholm, bland annat för Skärgårdsstiftelsens årsbok.

Han har jobbat med inventeringar i Riddersholm för Länsstyrelsen i Stockholms län och skrivit flera böcker om natur i skärgården och längs kusterna.

– Riddersholm har misskötts i flera år, säger han och fortsätter:

– Det rör sig bland annat om slarvigt gjorda röjningar med för stora skogsmaskiner, som gjort djupa hjulspår i känsliga marker.

Gunnar Lodin, pensionerad tillsynsman med tjugo års erfarenhet av Riddersholm, menar att skötseln av naturen i området nedprioriterats ännu mer av stiftelsen efter förra årets omorganisation.

– Efter att tillsynsmännen försvann förra året har röjning helt lämnats över till entreprenörer med dålig kunskap om naturreservatets träd och växter, säger han.

Han säger att skillnaden i underhåll märks tydligast på reservatets stigar.

Roine Karlsson, som regelbundet besöker reservatet, säger att skötseln av stigarna varit dåliga i flera år, även innan omorganisationen:

– Träd ligger rakt över och ingen tar bort dem. Jag har röjt upp en del på egen hand. Många av spängerna över blöta områden är ruttna. Det uppmärksammade jag stiftelsen på för tre år sedan.

Såväl Roine Carlsson som Klas-Rune Johansson och Gunnar Lodin tycker också att det är svårt att få kontakt med Skärgårdsstiftelsen och framföra tips och kritik.

Skärgårdsstiftelsens kommunikationschef Ulrika Palmblad–Wennergren svarar i ett mejl:

– Vi har under de senaste åren gjort stora naturvårdsinsatser på Riddersholm som i huvudsak är utförda i samverkan med länsstyrelsen och enligt skötselplanens intentioner. Det handlar i de flesta fall om att restaurera våtmarker och gamla betade hagmarker i syfte att gynna den biologiska mångfalden.

– En del områden i Riddersholm drabbades även hårt av stormen Alfrida, och på det följde stora skador av barkborre på den granskog som var kvar.

Enligt Ulrika PalmbladWennergren kommer Skärgårdsstiftelsen under hösten att städa efter den nödvändiga större rensningen som gjordes efter stormen Alfridas och granbarkborrens framfart.

Ulrika Palmblad–Wennergren skriver också att naturvården i Riddersholm inte har påverkats av omorganisationen.

När det gäller kritiken mot bristande kommunikation och dialog svarar Ulrika Palmblad–Wennergren:

– Vi är glada över det engagemang som finns och försöker möta upp mot förväntningarna efter bästa förmåga och i dialog med våra entreprenörer och besökare.

Riddersholms naturreservat ligger på sydöstra delen av Rådmansö, nära Kapellskärs hamn i Norrtälje kommun. Landskapet växlar mellan björkbackar, hagar, hassellundar och strandängar.

Särskilt rik är floran på Kvarnudden i mitten av reservatet. Gunnarsmaren i sydväst är ett botaniskt rikt kärr med mycket orkidéer.

Foto: Roine Karlsson