Hätskt om bryggpost på Tjockö

0
3

Den planerade bryggposten på Tjockö och Fejan föranledde i förra veckan ett hätskt möte mellan Posten och öborna. Men planerna ligger fast, trots att öns butik därmed också hotas. Men nu ger sig skärgårdslandstingsrådet in i leken och vädjar till regeringen att Postens planer pausas.

 Mötet för att diskutera införandet av bryggpost vid årsskiftet hölls i Norrtälje i onsdags. Enligt Posten innebär bryggposten en besparing från 17 000 kronor till 4 000 kronor per månad. Lika mycket som öns ekonomiska förening, som driver butiken, förlorar i och med att deras postutdelningsuppdrag försvinner.

Men att det skulle handla om så mycket pengar ifrågasatte de boende som krävde att få se en exakt kostnadsberäkning på hur det skulle gå till. Debatten var stundom hätsk, bland annat när det gällde diskussionen om hur äldre och funktionshindrade personer ska bära sig åt för att kunna hämta post och paket. Landstingsrådssekreterare Karin Ernlund som deltog i stället för skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) som var förhindrad att gå, var besviken:

– Dessa personer har rätt till utsträckt lantbrevbärarservice, vilket man får om man bor i glesbygd. Men Posten räknar inte skärgården som glesbygd, även om det inte heller räknas som tätort. Skärgården tycks helt oreglerad i dag.

 Att en äldre person först måste ta sig till bryggpostlådan för att få sin avi, och sedan ta sig till Gräddö för att hämta ut sitt paket, är orimligt menar Karin Ernlund:

– Det här handlar om sunt förnuft mot byråkrati. Landsbygdsutvecklingen går inte hand i hand med det här.

Även Berit Jansson, gruppledare för Norrtäljecentern var upprörd:

– Ta hem, gör om och gör rätt! Det här är en mycket större fråga än bara posten på ön, det handlar om att skärgården riskerar dö ut. Posten är central för vilken verksamhet man än bedriver, och Post och telestyrelsen måste lyfta frågan till regeringen. Det här är ett rikstäckande problem.

Samtidigt skickade Gustav Hemming i förra veckan ett brev till bland andra partikollegan och näringsministern Annie Lööf och Postens vd Håkan Ericsson. Där vädjar han till regeringen att pausa den pågående indragningen av service i skärgård och glesbygd.

Hemming hänvisar till den statliga utredning som inleds nästa år för att se över förutsättningarna för ett stöd till kommersiell service i glesbygd. Han menar att Posten bör pausa sina planerade indragningar av service och invänta resultatet av utredningen. Annars riskeras en negativ utvecklingsspiral för de drabbade öarna, som riskerar att sätta sig innan de statliga lösningarna är klara.

Han konstaterar också att glesbygden i landet, i synnerhet skärgården, har tagit stryk av den sedan 1990-talet pågående utvecklingen mot affärsmässighet och konkurrens i flera av de statliga servicefunktionerna. Eftersom de har skett ”utan att glesbygdens förutsättningar i tillräcklig utsträckning beaktats”.

Hemming befarar även att Postens neddragningar drabbar fler ö-samhällen. ”Konsekvensen riskerar bli att den känsliga samordningen av offentlig och kommersiell service faller samman med drastiskt försämrade förutsättningar för boende, företag och utveckling på ön”.