Gemensam kamp mot kriminella på vattenskoter

0
4

I förorterna använder kriminella elskotrar. På sjön har vattenskotrar blivit allt mer populära bland gängkriminella. Nu ska de jagas i en gemensam insats av Kustbevakningen, polisen och Kronofogden.

Vattenskotrar har blivit en statussymbol för gängkriminella. Sommarens myndighetsgemensamma pådrag ”City 2021” har gett resultat inte bara mot buskörningar på sjön utan också mot den organiserade brottsligheten.

– Vattenskotrar har blivit en statussymbol. Kriminella vill synas och visa upp sig i Stockholms innerstad, sa Mikael Damberg (S) till Aftonbladet, när han nyligen besökte projektet.

Ett samarbete mellan Sjöpolisen, Norrmalmspolisen och Kronofogden har under sommaren gjort att flera personer som har framfört vattenfordonen på ett vårdslöst sätt fått sina värdesaker beslagtagna direkt på plats.

I dag krävs att Kronofogden är med fysiskt på båten eller i polisbilen för att kunna utmäta tillgångar. Regeringen jobbar nu på ett förslag som gör det möjligt för Kronofogden att utmäta på distans. Ett telefonsamtal ska räcka.

Den 1 juli i år infördes en förändring som gör att polisen har rätt att bötfälla personer som kör vattenfordonen på ett sätt så att det stör.

Kustbevakningen kan också komma att sättas in mer aktivt för att stoppa buskörningarna vid badplatser och liknande. Mikael Damberg berättade vid en pressträff att myndigheten har kommit in med en hemställan om att i likhet med polisen få möjlighet att bötfälla personer som buskör med vattenskoter.