Fyrhjulingsolycka med dödlig utgång på Svartsö

0
1

På söndagsmorgonen larmades Stockholmspolisen om en fyrhjulingsolycka vid Tomteberga på Svartsö. En person har hittats avliden i vad som misstänks vara en singelolycka.

 

– Ett vittne har sett en fyrhjuling ligga i diket vid sidan av vägen och larmar polisen strax före nio på morgonen, säger Mats Eriksson, pressansvarig vid Stockholmspolisen.

Anledningen till olyckan är ännu okänd, men för närvarande finns inga misstankar om brott.

– Vi ska nu utreda vad personen har avlidit av, och även undersöka om det fanns något fel på fordonet.

Enligt uppgift skedde olyckan i svårframkomlig terräng.

Olyckor med fyrhjulingar ökade fram till 2012, men därefter har antalet omkomna och svårt skadade legat relativt konstant trots att antalet fyrhjulingar på våra vägar ökar.

2014 antogs en gemensamstrategi för ökad säkerhet på fyrhjulingar med syfte att systematisera säkerhetsarbetet och öka samverkan inom området. Målet är att halvera antalet omkomna och minska antalet mycket allvarligt skadade fram till år 2020.

Jörgen Persson från Trafikverket har ansvarat för att ta fram strategin tillsammans med branschfolk, myndigheter och intresseorganisationer.

– Vi ser nu att olycksfrekvensen ligger kvar på samma nivå som 2012 trots att vi tillför cirka 10 000 fyrhjulingar till marknaden varje år.

Anledningarna till detta är för tidigt att spekulera i menar han, men ett antal åtgärder har genomförts inom olika områden. Till exempel information om regelverk och utbildning. Det är även från och med i år hjälmkrav på terränghjulingar, en fyrhjulingstyp som hittills inte haft ett sådant krav.

I 60-70 procent av de fall där någon omkommer har fordonet vält. Ett annat prioriterat område som lyfts fram i strategin är därför skyddssystem som inkluderar nödlarmsystem och fysiskt vältskydd. I vilket utsträckning dagens fyrhjulingar har dessa vet man inte.

– Fyrhjulingar används ofta på det mindre vägnätet men ibland även i terräng. Även mindre olyckor som sker på ödsliga platser riskerar att bli allvarliga eftersom räddning och vård inte sätts in i tid. Idag öppnar sig marknaden för olika typer av nödlarmsystem, så kallad ecall, för att korta insatstiden för vård. Ökad efterfrågan och användning av dessa system är därför av värde, säger Jörgen Persson.

Strategin och utvecklingen inom området stäms av årligen.