Efter alla turer kom glädjebeskedet – butiken i Solvik öppnar igen. Men en styrelsemedlem har hoppat av, hur länge det dröjer innan man kan tanka på sjömacken är ännu oklart och restaurangen har fortfarande inget tillstånd för alkohol.
Efter konkursen i vintras tog ett nytt gäng över Solviksanläggningen. Martin Örner, Ellie Nordberg och Leo Kluge ska driva verksamheterna med undantag för sjömacken som sålts separat. Nu har en av huvudpersonerna i projektet delvis dragit sig ur.
– Jag är fortfarande kvar som aktieägare och jobbar med att få ihop allting men har valt att kliva av styrelsen, jag kände att det var bättre, säger Leo Kluge.
Vad är det du arbetar med fortsatt?
– Jag vill inte kommentera det, vi för våra diskussioner internt.
Solviksgänget har kämpat länge för öppnandet av butiken. Den görs nu om till Handlar’n i stället för Tempo och i förra veckan gick man ut med att alla tillstånd och kassasystem äntligen är på plats.
– Det är naturligtvis väldigt roligt, det är en milstolpe.
Men efter butiken har anläggningen på Solvik ett par milstolpar kvar och det är fortsatt ekonomisk uppförsbacke.
– Jag skulle tippa att omsättningen blir ungefär fyra till fem gånger lägre på grund av att vi inte kan erbjuda någon alkohol, säger Martin Örner, restaurang- och platschef.
Man har tappat flera viktiga veckor av säsongen och överlever för närvarande på att ha låg bemanning och genom att hålla kostnaderna nere. Istället för 20 anställda, som man hoppats på, har man två.
– Vi har lite hjälp av ungdomar här från ön men annars är det vi själva som kör. Det blir väldigt långa arbetsdagar. Jag kommer vara trött när den här sommaren är slut, men det får man ta, vi kämpar på.
Restaurangen började sommaren med att endast servera lunch. Numera tar man även emot middagsgäster. Alkoholtillståndet har de väntat på i flera månader.
Vad är det som tar tid?
– Det jag fått höra är att kontrollen är hårdare nu än tidigare. Men vi uppfyller kraven. Det är bara handläggningen som tar mycket längre tid. Men tillståndet kan komma i morgon, om en vecka, eller i september, vi vet inte. Jag tittar i Kivra-brevlådan varje dag och hoppas att det ska ligga där.
Hur ska ni fira den dagen tillståndet kommer?
– Jag har sagt att jag ska springa naken, tre varv runt anläggningen. Det kanske snarare är ett hot än ett löfte men vi får se, det klart vi ska fira det på något sätt. En kall öl vore väl på sin plats.
Även sjömacken väntar på tillstånd. Den ägs numera av Sandhamnsmackens Daniel Wrethman.
– Vi väntar på att brandmyndigheten ska bli klara med våran ansökan. De här tillstånden är ganska komplexa så det tar lite tid. I och med att det varit en konkurs innan och macken var eftersatt så är det ganska mycket åtgärder, säger Wrethman.
Något avtal med fastighetsägaren är heller inte tecknat.
– Om jag lyckas få tillståndet från brandmyndigheten och kommer överens med fastighetsägaren om ett långsiktigt hyreskontrakt så kommer det bli mack där, men ingenting är klart. Vi jobbar på och hoppas på det bästa.
Kan du säga någonting om när macken kan tänkas öppna?
– Nej det kan jag inte, anläggningen måste godkännas på nytt. De här myndighetsgrejerna tar tid.
Text: Stine Christophersen