Forskare söker svaret på svärtans nedgång

0
4

Svärta, ejder och alfågel har minskat drastiskt de senaste åren och arterna har blivit rödlistade.

– Det finns till och med en risk att de försvinner helt, säger Torsten Mörner, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

 Det går dåligt med ejderns reproduktion och det är få ejderungar som når vuxen ålder. Forskarna på SVA och Stockholms Universitet har kunnat visa att fågeln och dess ungar har mycket låga halter av vitamin B1, tiamin, vilket kan ge upphov till beteendestörningar. Istället för att gömma sig och fly uppträder ungarna oskyggt och felaktigt vilket gör dem till ett lätt byte för trut och andra predatorer.  09 3

– I de områden där vi arbetat har vi år efter år kunnat konstatera en dödlighet på över 90 procent för ejderungarna under deras första levnadsvecka, säger Torsten Mörner.

Även svärtan har minskat drastiskt och det finns indikationer på att svärtans ungar har samma typ av beteendestörningar. För att öka kunskapen om svärtans nedgång har forskarna på SVA och Stockholms Universitet inlett ett projekt finansierat av Naturvårdsverket.

I juli åkte Torsten Mörner till Svenska Högarna för att samla in ägg från svärta. Tiaminhalten i äggen ska undersökas och under hösten räknar forskarna med att ha ett resultat. Visar sig tiaminhalten vara låg i äggen har man funnit ett samband mellan ejderns och svärtans nedgång.

– Vi ska samla in två ägg från varje bo, sammanlagt 14 stycken. I och med att vi tar äggen under den tid som svärtan lägger dem så påverkar vi inte kullens storlek. Honorna brukar fortsätta att lägga ägg tills de har det antal de vill ha, säger Torsten Mörner.

Att man v09 1alt att åka just till Svenska Högarna beror på att det fortfarande finns bra bestånd med svärta där medan den försvunnit från de flesta andra lokaler.

– Vi samlar också in ägg från Hävringe utanför Oxelösund där det också finns svärta, fortsätter Torsten Mörner.

Visar analysresultaten att tiaminhalten i äggen är låga fortsätter studien nästa år.

– Då ska vi kläcka svärtägg för att se hur ungarna mår och beter sig, säger Torsten Mörner.

Väl framme på Svenska Högarna inleder Torsten Mörner och Skärgårdsstiftelsens tillsynsman Alf Anderin ett systematiskt sökande efter svärtbon. Det är ingen lätt uppgift för bona ligger väl gömda under låga enar eller djupt inne i de snåriga buskagen.09 4

– Det gäller att gå försiktigt. Dels för att ta hänsyn till fågellivet, dels för att undvika att trampa på huggormar. Det finns gott av dem här, säger Torsten Mörner.

Med på resan är också fotografen Hans Östbom som gör en dokumentärfilm om tiaminbristen i vår miljö och hur det drabbar olika djurarter.

Efter ett par timmars ihärdigt letande har man funnit fem bon och samlat in totalt nio ägg vilka stoppas i äggkartonger. Äggen transporteras sen till Stockholms Universitet där professor Lennart Balk väntar för att provta dem. Resultatet av undersökningarna väntas bli klart under hösten.