Flest personskador på sjön sker i hamnen

0
2

Olyckor på sjön är nog många båtmänniskor förberedda på, men ny statistik visar att den farligaste platsen på vattnet faktiskt är i hamnen. Stukade fötter, brutna ben och skallskador är inte ovanligt. Dessutom har nästan hälften av dödsolyckorna på sjön hittills i år skett i hamnar.

 

Sedan ett år tillbaka för Transportstyrelsen statistik över olyckor inom båtlivet och den visar att majoriteten av olyckorna sker i hamnen i samband med att personer hoppar av eller ombord på båtar. Vanligaste skadorna är stukade händer och fötter, brutna ben och skallskador. Avslitna hälsenor är inte heller ovanligt, en skada som kan leda till långa sjukskrivningar.

– Olyckorna drabbar ofta lite äldre personer, 60 år och uppåt, eftersom man väl inte brukar bli smidigare med åren, säger Jonas Ekblad, utredare på Transportstyrelsen.

Lite förvånande är kanske att nästan hälften av alla dödsolyckor med fritidsbåtar i år skett i hamnar.

– Det kan ske alla möjliga typer av olyckor i hamnar. Härom året fastnade en man med foten i en pulpit och blev hängande upp och ner med huvudet under ytan. I ett fall stod en kvinna på fördäck vid tilläggning när det kom svallvågor och hon föll överbord. Hon kunde inte simma och att det fanns folk i närheten hjälpte inte, säger Jonas Ekblad.

Nio av tio som dör i båtolyckor är män. Men när det gäller skador så är det mer jämlikt, nästan hälften av de skadade är kvinnor. Enligt Transportstyrelsen så kan det bero på en stereotyp rollfördelning inom båtlivet där kvinnorna i högre utsträckning agerar ”hoppilandkalle”.

Att olyckorna sker i hamnar innebär inte nödvändigtvis att hamnar är farligare platser än ute på sjön.

– Man får inte misstolka siffrorna. Folk är ju betydligt mer i hamnen än ute till sjöss.

Transportstyrelsen vill nu öka medvetenheten om farorna som kan finnas i hamnar och har skapat en skiss på hur en idealhamn kan se ut. Bland annat handlar det om att det ska finnas stegar ner till vattnet, trappsteg för att lättare kliva ombord på båten och bra belysning. Men hur hamnen än ser ut så är det klassiska recept som gäller, nykterhet och flytväst.

– Många som omkommer har druckit stora mängder sprit och bär inte flytväst. Egentligen borde man förvara flytvästarna i bilen så man har dem på sig innan man tar första skuttet ombord. Idag finns flytjackor och västar som ser ut som vanliga kläder, man behöver inte se ut som en vandrande karamell bara för att man har en flytväst på sig, säger Jonas Ekblad.