Fem frågor till:

Datum:

- Annons -

yvonne_edlund_väddöa

Fem frågor till:

Yvonne Edlund, Väddö gårdsmejeri, som börjat sälja koabonnemang:

Ni erbjuder folk att säsongshyra kor, varför då?

–        För att vi brinner för lantbruk! Vi hoppas att fler bönder tar efter så att vi kan behålla det öppna landskapet. Korna håller på att försvinna från landskapet som det är nu, det finns snart inga mjölkkor kvar, så det här är vårt bidrag. Samtidigt som man kan konstatera att det finns ett väldigt stort intresse kring var maten kommer ifrån.

Har ni abonnerat ut några kor så här långt?

–        Ja vi har redan fått flera kor utabonnerade., trots att det är alldeles nytt. Det har varit ett otroligt stort intresse på vår facebooksida, närmare 10 000 personer har varit inne och tittat på bara en vecka.

Hur går man till väga när man väljer sin ko?

–        Vi lägger ut en ko om dagen på sidan så att folk kan bläddra runt. Där finns bilder, namn och nummer på kon, ålder, hur många kalvar den har fått liksom egenskaper. Det kan vara att de är nyfikna, att de rymmer ofta, är låga i rang eller inte gillar att gå i vatten. Vi har nästan alla sorters kor, bruna, svarta, fjällkorsningar liksom den österrikiska rasen fleckvieh.

Hur funkar abonnemanget?

–        Man bestämmer sig för vilken ko man vill ha och mejlar oss. Sedan får man foton och alla uppgifter om kon, ett presentkort i vår gårdsbutik och köttfärs från tjurkalvarna i vår kravgodkända nötbesättning. Sedan får man komma på kosafari, liksom på gårdsbesök både höst och vår då man får komma in i lagården och hälsa på sin ko och titta på hur arbetet går till, plus äta lunch i kaféet.

Får man prova på att mjölka sin ko?

–        Nej, så långt har vi inte kommit ännu, men det är på gång. Under kosafarin och gårdsbesöken berättar vi mycket om hur det går till att mjölka och om hur allting på en mjölkgård fungerar. Jag tror att man måste tillbaka till ursprunget. Det är inte så många i dag som tänker på var köttet kommer ifrån, att det har varit levande kor, höns och grisar. Så känns det under sommarens kosafari som vi haft ett tag. Jag tror det är jättebra att folk får komma ut och se hur det funkar på landet.

Populärt

Fler artiklar i samma kategori
Related

Ny studie kartlägger skärgårdens överturism

För många turister på samma plats kan skapa missnöje...

”Skärgården inget nytt Ibiza”

Intresset för Stockholms skärgård är stort bland utländska journalister....

”Valet av byggprojekt är problemet”

Samtidigt som protesterna är högljudda mot Stockholms stads planer...

Massivt motstånd mot dumpning

KRÖNIKA. Att slänga skit i Östersjön är väl inget att...