Få fyrhjulingar är registrerade på öarna

0
1

Fyrhjulingarna ökar på många håll i skärgården. Men många låter bli att registrera och försäkra dem. Enligt Trafikverket finns det exempelvis en enda fyrhjuling på Arholma som får köras på allmän väg. Det kan få stora konsekvenser vid en eventuell olycka.

 

Enligt en sökning hos Trafikverket på fem öar i Stockholms skärgård, där fyrhjulingar är vanliga, finns det max en handfull fyrhjulingar på varje ö som har tillåtelse att köra på allmän väg. På vissa bara en eller två. De andra fyrhjulingarna är registrerade som terränghjulingar, vilka bara får köras på enskild väg eller i vissa fall i terrängen. Men de är inte heller så många. Tomas Samuelsson, förundersökningsledare vid trafikpolisen i Nacka som även har ansvar för Värmdö, är inte förvånad över siffrorna.

– Vi vet att det finns många oregistrerade fyrhjulingar, eller fyrhjulingar som är felregistrerade, ut på öarna. Anledningen till att man gör så är att man då slipper betala alla avgifter. För terränghjulingar slipper man betala vägtrafikskatt.

Han förstår att fyrhjulingar är populära i skärgården eftersom de är så praktiska, men tycker att det är ett problem att så få registrerar dem, registrerar dem fel eller kör berusade.

– Händer det en olycka så är man mindre skyddad.

Enligt Tomas Samuelsson gör polisen trafikkontroller i skärgården några gånger per år.

– Vi tar alltid någon när vi precis har kommit dit. Men sedan sprids det rätt fort att vi är där och då försvinner alla.

Han berättar om tillfällen då olycksplatser har städats till dess att polisen har hunnit komma till ön.

– Vissa vill sköta sådant själv och omöjliggör då en brottsutredning. Men sjukvården sköter man inte själv, då vill man ha samhällets hjälp, säger Tomas Samuelsson.

Men det är inte bara polisen som tycker att fyrhjulingarna är ett problem. I somras publicerade exempelvis representanter för tre föreningar på Arholma ett upprop på öns webbsida apropå den kraftigt intensifierade trafiken på ön med fyrhjulingar och kraftiga flakmopeder. På uppmaning från många medlemmar vädjade de till alla fordonsförare att hålla max 30 kilometer på de krokiga vägarna för att undvika olyckor. I avslutningen av uppropet poängterade de också vilka regler som gäller med körkort, registrering och försäkring. Även på andra öar finns klagomål och oro över vad det ökade antalet fyrhjulingar för med sig.

Sker en olycka med ett fordon som är oförsäkrat träder Trafikförsäkringsföreningen in.

– Vi skyddar tredje man genom att ge ersättning till dem som har blivit skadade av ett fordon som inte är försäkrat. Det gäller även dem som färdas på fordonet, inklusive ägaren. Men vi kräver då en summa på ungefär 4 200 kronor av ägaren. Ägaren får inte heller någon ersättning för det oförsäkrade fordonet om det har blivit skadat, säger Thomas Stenqvist på Trafikförsäkringsföreningen.

Dessutom kan böter tillkomma för till exempel för olovlig körning, oregistrerat fordon, oregistrerat fordon utan trafikförsäkring, ej betalt fordonsskatt och terrängfordon på otillåten väg.

 

Fakta/Fyrhjulingar

• Fyrhjulingar kan registreras som flera olika fordonsslag. 

• Det finns krav på förarbehörighet och viss ålder på föraren.

• Alla registrerade fyrhjulingar utom terränghjuling får köras på allmänna vägar och gator.

• Regelverket för fyrhjulingar är komplicerat och faktan ovan är därför inte fullständig.

                          

Så här många fyrhjulingar är registrerade här:

Arholma (postnr 760 41)

Terränghjuling: 10

MC: 1

 

Gällnö (postnr 130 33)

Terränghjuling: 17

MC: 3

 

Runmarö (postnr 130 38)

Terränghjuling: 22

MC: 3 stycken

Möja (postnr 130 43)

Terränghjuling: 58

MC: 3

Moped: 2 

 

Svartsö (postnr 130 34)

Terränghjuling: 16

MC: 2

 

                     Källa: Trafikverket