Elkonflikten hårdnar på Rödlöga

0
1

Rödlöga saknar i dag elnät. Nu vill ett par familjer dra kabel till sina hus. Men de möter motstånd från många andra boende på ön.

 Vattenfalls och de blivande kundernas planer har nu överklagats till Mark- och miljödomstolen av en fastighetsägare på Söderöra, som inte vill ha början av kabeln på sin mark. Markägaren kräver även – tillsammans med flera boende på Rödlöga – att konsekvenserna av sjökabelns dragning och elektrifieringen av Rödlöga ska utredas närmare av Länsstyrelsen i Stockholm.

Från början fanns ett halvt dussin intresserade elkunder på Rödlöga men när protesterna mot planerna började och en protestlista samlades in backade bland annat den ursprungliga initiativtagaren till elektrifieringen.

– Rödlöga är ett av få orörda ställen där det inte finns el, och där man därför måste leva på ett annat sätt, säger Maria Brendler-Lindqvist, fritidsboende, vars släkt funnits på Rödlöga i mer än hundra år.

– Drar vi hit elnät kommer det sannolikt att byggas större hus med tvättmaskiner, diskmaskiner, eldrivna vattenpumpar och andra elektriska apparater, säger hon och fortsätter:

– Ökad vattenanvändning riskerar i sin tur att leda till brist på grundvatten.

Även Rödlögaboden, en institution som funnits på ön sedan 1950-talet och fungerar både som butik och ett socialt nav i lokalsamhället, är kritisk mot planerna. Föreståndaren Maria Aulén Thomsson understryker att föreningen som driver affären inte tar ställning till att det dras el till Rödlöga. Däremot ifrågasätter man placeringen av kablarna.

Enligt Rödlögaboden innebär sjökablar till fastigheterna att fritidsbåtarna får svårt att ankra i naturhamnarna intill butiken. Det gäller nordöstra udden på Västerö, Seglarberget (bilden), Megelskär och sundet mellan Megelskär och Rödlöga.

Det lägger till 1 000–2 000 båtar där per säsong och de står för 60-70 procent av vår försäljning, säger Maria Aulén Thomsson.

Norrtälje kommun har gett bygglov för en transformatorstation på grannön Västerö. Länsstyrelsen har beviljat Vattenfall att dra en cirka sju kilometer lång sjökabel från Söderöra till Västerö och vidare till två fastigheter på norra Rödlöga. Det finns också ett samråd som godkänner en alternativ sträckning (om vissa villkor uppfylls) där kablarna fram till Rödlöga skulle grävas ner i marken.

– Vi kommer inte att dra någon kabel eller placera någon nätstation på Västerö, utan sjökabeln kommer att gå direkt från Söderöra till Munkvik på Rödlöga sedan är det tänkt att schakta jordkabel på Rödlöga för att ansluta till de två fastigheterna, skriver kommunikationschefen Bo Albertsson i ett mejl.

Att dra ny sjökabel från Söderöra till Rödlöga kostar miljonbelopp. Enbart sjökabeln kostar en halv miljon per kilometer, enligt Jerker Sidén på Energimarknadsinspektionen.

Normalt betalar kunden hela anslutningsavgiften. Enligt flera källor har Vattenfall i det här fallet beslutat att man ska bära en stor del av kostnaden, eftersom man räknar med att få fler kunder på Rödlöga.

Enligt uppgift till Skärgården betalar fastighetsägarna cirka 800 000 kronor per hushåll för att få el. Vattenfall Eldistribution svarar att man inte lämnar ut information om kundernas kostnader och att det är för tidigt att ge ett svar på den totala kostnaden för projektet.

– Vår projektkostnad för sjökabel ut till Rödlöga via Västerö kommer bero på de förutsättningar som ges i kommande projektering samt upphandling, skriver kommunikationschefen Bo Albertsson i ett mejl.

– Vår projektkostnad för sjökabel ut till Rödlöga via Västerö kommer bero på de förutsättningar som ges i kommande projektering samt upphandling, skriver Bo Albertsson.

Anna Westman är en av de rödlögabor som engagerat sig mot kablarna:

– Det är orimligt ur samhällsekonomiskt perspektiv att subventionera två fritidsboendes elanslutning, säger hon.

Skärgården har sökt de två fastighetsägarna för en kommentar.

Foto: Peter Kjellerås