Dumpade flytbryggor kan bli ett växande problem

0
5

Dyr och besvärlig destruering gör att betongflytbryggor ”vandrar runt” i obrukbart skick och släpper ut plast i havet.

Vid den sydvästra udden på Nässlingen ligger sedan flera år tillbaka ett par uttjänta flytbryggor och vittrar sönder i vattnet. Ett problem som kan komma att bli allt vanligare, då det finns runt 110 000 flytbryggor i landet. Av dessa är många betongflytbryggor från 1960- och 70-talet som nu närmar sig obrukbart skick. Betongflytbryggornas robusta konstruktion, bestående av flera olika material, gör dem både besvärliga och dyra att destruera. Priset för destruering ligger på omkring 2 000 till 3 000 kronor per kvadratmeter vilket gör att de ofta säljs billigt eller skänks bort för att undvika kostnaden.

De vandrar runt tills de är helt slut, och den sista ägaren får stå för räkningen, säger Christer Ulfvengren, vd på Alfabryggan AB som arbetar med hållbara brygglösningar.

Betongflytbryggornas flytkropp består av en kärna av cellplast omgiven av armerad betong, som ofta är öppen nedtill. Det gör att delar av cellplasten sprids ut i vattnet när bryggan vittrar sönder.

Johan Pedersén, som äger bryggorna vid Nässlingen, vill inte berätta varför han införskaffade dem, men uppger att de kommer att flyttas inom kort.

Det var inte meningen att de skulle ligga där så länge. Vi hade förankrat dem där tillfälligt, och sedan kom en höststorm och förstörde dem. Vår lastbåt har varit trasig, men nu är vi på banan igen och planerar att ta upp dem och skrota dem så fort som möjligt, säger Pedersén.

Exakt vilken skada betongflytbryggor som ligger och förfaller i vattnet orsakar är ännu inte klarlagt. Men enligt Naturvårdsverket är plastskräp ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden, och både fåglar och däggdjur dör världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast i havet. Plast i den marina miljön kan även transportera ickeinhemska arter till nya platser, vilket kan medföra problem för känsliga ekosystem. I dagsläget bedöms 150 miljoner ton plast flyta runt i haven – en mängd som beräknas öka med mellan fem och 13 miljoner ton varje år.