Domstol ger grönt ljus för skyddsjakt på skarv

0
2

Förvaltningsrätten går på länsstyrelsens linje om skyddsjakt på skarv vid några öar i Östanå. 

Ornitologernas överklagan av skyddsjakten avslås.

– Det är bra. Våra argument har tydligen varit tillräckligt sakliga, säger Clas Boström markägare i området.

skarv-fredag

I mars sade länsstyrelsen ja till skyddsjakt på 241 mellanskarvar vid några öar som med sina 9 000 skarvar är Sveriges största skarvkoloni. Skyddsjakten pågick till den 2 maj då drygt 80 fåglar sköts. Jakten fortsätter mellan 23 juli och 6 augusti.

Markägarna ansökte om skyddsjakten för att de befarar att skarvarna försöker etablera sig på ytterligare öar i området. Det skulle, enligt ansökan, ge betydande skador på skog, skogsbruk och egendom liksom på fisket.

Stockholms ornitologiska förening överklagade skyddsjakten till Förvaltningsrätten. I sin överklagan skriver föreningen att det inte finns någon skadebild förknippad med skarvarna på platsen. Ornitologerna påpekar också att skyddsjakten leder till djurplågeri eftersom många skarvungar skulle dö om de vuxna fåglarna skjuts under häckningen. Ornitologerna menar också att havsörnen kan påverkas av skyddsjakten om de äter skarvar som skjutits med blyhagel.

Clas Boström, som representerar markägarna i skarvfrågan, menar att Ornitologernas argument inte håller.

– De har svepande formuleringar som vi inte upplever som osanna, säger han och fortsätter:

– De säger att det inte finns några skador dokumenterade men det stämmer inte. Vi har dokumenterat skador på fisket, skog, och vattnet.

Clas Boström förklarar att det inte heller är någon risk att ungarna ska dö på det sätt som Ornitologerna påstår eftersom skyddsjakten pågår långt innan kläckningen.

– Vi plockar upp var enda skarv som skjuts så de blir inte örnmat. Jag såg förresten nio havsörnar i området häromdagen så de är inte direkt utrotade, säger Clas Boström.

I sitt avslag skriver Förvaltningsrätten att det inte finns någon annan lämplig lösning och att skyddsjakten inte försvårar upprätthållandet av en god bevarandestatus för skarv. 

Clas Boström välkomnar beslutet men anser att det finns ett systemfel i skyddsjaktsprocessen.

– Man ska skicka in ansökan senast den 1 december och sen ska det gå fyra, fem, månader innan man får ett beslut. I år har länsstyrelsen förlängt handläggningstiden ytterligare och en ansökan måste vara inne senast 1 november. Så kan man inte hålla på. En ansökan om skyddsjakt måste behandlas skyndsamt enligt SLU Viltskadecenter.