Dödsfall på Djuröhemmet IVO-anmäls

0
2

En kvinna boende på Djuröhemmet fick palliativ vård trots att hon var långt ifrån livets slutskede. Det menar kvinnans döttrar, som nu anmäler ansvariga läkare till både IVO och polisen.
– Mamma fick inte en ens chans.

Det var i början av april som kvinnan hastigt insjuknade med andningssvårigheter, feber och kräkningar.

– Jag pratade med personalen kvällen innan, som sa att hon satt och åt i matsalen, påklädd och med god aptit, säger dottern, som vill vara anonym.

Utan att rådgöra med kvinnans anhöriga ordinerades palliativ vård bara några timmar efter insjuknandet. Hon gavs morfin och ett dygn senare var hon död.

– När vi kom dit så var hon helt borta, hon orkade inte ens hosta upp slem, berättar dottern.

Hon ser det inträffade som aktiv dödshjälp, vilket är olagligt i Sverige.

– Min mamma var frisk i övrigt. Hon borde ha fått komma till sjukhus och få syrgas. Vi vet ju inte om hon överlevt då, men då hade hon i alla fall haft en chans. Nu togs livet ifrån henne på ett ganska brutalt sätt.

Det är inte klarlagt om kvinnan led av någon covidsjukdom eller vad som orsakade det plötsliga insjuknandet.

– Vi tror till 90 procent att hon hade covid-19, men eftersom inget prov kunde tas under helgen som hon blev sjuk, och man heller inte provtar efter döden så vet vi inte. Hon är en del av ett mörkertal som kanske är mycket större än man kan ana.

Döttrarna har nu anmält Djuröhemmet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. En polisanmälan har också gjorts.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta det här så att inte fler drabbas. Det ska inte få ske så lättvindigt, säger dottern.

– Min mamma var en generös, kärleksfull och plikttrogen människa som betalat skatt i hela sitt liv och aldrig någonsin legat samhället till last. Men det är nästan som att det blivit rutin att göra sig av med gamla människor, att de inte är värda något när de är uttjänta och förbrukade.

Fallet är inte unikt. Flera regioner runt om i landet har uppgett för IVO att palliativ vård satts in för snabbt och att bedömningarna varit generella snarare än individuella under coronapandemin, enligt en artikel i Dagens Nyheter (18/7).

– Att rutinmässigt ge äldre med lunginfektion morfin och midazolam, som är andningshämmande, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, till DN.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård ges efter behov, och alla har rätt till en individuell bedömning. Samtidigt finns riktlinjer som säger att äldre så långt det är möjligt ska vårdas på boendet och inte tas till sjukhus. På de flesta äldreboenden finns dock inte tillgång till syrgas. Under coronapandemin har också riktlinjer som syftar till att minska antalet fysiska läkarbesök på äldreboenden gått ut från Socialstyrelsen.

IVO genomför för närvarande en granskning av landets 1700 äldreboenden för att säkerställa att äldre fått vård efter behov. Vid ett 90-tal boenden har IVO funnit allvarliga brister och går vidare med journalgranskningar.