Djurö prästgård säljs

0
2

Prästgården på Djurö kommer att säljas då renoveringsbehovet anses för stort. En katastrof, menar motståndarna, som vill se en utredning i frågan. Liksom en redogörelse av vad Djuröborna själva tycker.

 

Med klar majoritet, sju röster mot tre, togs nyligen beslut i kyrkorådet i Djurö, Möja, Nämdö församling om en försäljning av Djurö prästgård. I dag fungerar byggnaden som tjänstebostad åt kyrkoherde Yvonne Hallin. Men enligt kyrkorådet, liksom kyrkoherden, är byggnaden i stort behov av renovering.

Majoriteten i kyrkorådet, den grupp som kallar sig Skärgårdskyrkan, anser att församlingen inte har råd att renovera huset. Skärgårdskyrkan menar också att en försäljning av prästgården inte bara minskar utgifterna kraftigt, utan även bidrar med efterlängtat kapital till församlingen.

Kyrkoherde Yvonne Hallin konstaterade under mötet att det inte bara är skadedjur som gör det svårt att bo i huset, utan att det även är dragit och kallt. Planen är att i stället använda och rusta upp vaktmästeriet som bostad, och under tiden köpa ett annat boende åt kyrkoherden.

Men oppositionen i kyrkorådet, den grupp som kallar sig Ö-kyrkan, kallar beslutet om försäljning en katastrof. En ledamot i rådet, Erland Wennberg, reagerade så kraftigt mot förslaget att han valde att gå ur Svenska kyrkan. En annan av Ö-kyrkans ledamöter, Möjabon Per Olsson, säger att församlingen nu är på väg att göra om sak som tidigare skedde med Nämdö prästgård:

– Att splittra Kyrkudden på Djurö vore rena skräcken. Det är en väldigt fin halvö, med kyrkan, kyrkogården, prästgården och lusthuset på udden som tillsammans med vandringsleden utmed hela halvön utgör en helhet. För dem som bor på Djurö borde detta vara ett skräckscenario, säger Per Olsson och fortsätter:

– Man säljer Djurö prästgård på samma grunder som man sålde Nämdö, utan att utreda.

Per Olsson menar att man på Nämdö: ”sålde ett fungerande hus och fick en tummetott tillbaka”:

– Församlingen fick sex miljoner kronor för prästgården, och tvingades sen bygga en ny personalbod, som nu är uppe i en kostnad på tre miljoner kronor, säger Per Olsson som i sin reservation mot beslutet poängterar att det saknas utredningar som stöder grunderna till beslutet att sälja prästgården, nämligen att det skulle bli oerhört dyrt och omöjligt att finansiera en renovering i nuvarande och kommande budgetar.

Hur mycket det skulle kosta att renovera prästgården vet inte Anna Frej, ordförande i kyrkorådet:

– Det har vi inte tittat på. Det beror på var vi skulle lägga ribban. Men det handlar nog om några miljoner. Men vi har 21 hus i församlingen, det är mycket för en församling på cirka 4 000 medlemmar, säger hon.

Nyligen sålde församlingen en annan fastighet på Kyrkudden, Maria Sjögrens stuga, med totalt två hus. Men det är ingen risk att udden blir privatiserad menar Anna Frej:

– Nej, det handlar om en liten tomt runt prästgården. Kvar på kyrktomten blir området nedanför kyrkogården, hela udden med kullen och lusthuset och kulturhistoriska stigen.

 

Bakgrunden till beslutet är församlingens dåliga ekonomi som gör att underhåll måste prioriteras till de byggnader som församlingen har störst behov av, menar Anna Frej som poängterar:

– Vi är en kyrka, inget fastighetsbolag. Vi gör inte det här för att täcka upp underskott, utan för att de löpande kostnaderna för prästgården utgör en minuspost varje år. Målet är att ha en löpande budget som snurrar runt som den ska. Skulle vi ha prästgården kvar så skulle den förfalla, säger Anna Frej.

Den 10 november tar kyrkofullmäktige beslut om försäljning av fastigheten.