De tar över Visit skärgården

0
4

De nya ägarna kommer fortsätta att driva Öppen skärgårds verksamhet i Glashuset på Strandvägen, men inte på samma sätt som tidigare. Kaféverksamheten kommer att ta mer plats och personalen ska bli mer inriktad på försäljning av skärgårdsupplevelser.

– Vi är här på kommersiella villkor, säger de nya ägarna.

 I december köpte VTR tours & adventure Öppen skärgårds verksamhet i Glashuset på Strandvägen i Stockholm. Huvudsakligen handlar det om försäljning och bokning av resor och aktiviteter åt Öppen skärgårds medlemsföretag, en verksamhet som utåt går under namnet Visit skärgården. Även pontonbryggan utanför huset samt webbsidan ingick i överlåtelsen. Affären var en av flera pusselbitar i försöken att rädda Öppen skärgård, men som bekant så räckte det inte; den 11 februari var konkursen ett faktum.

– Men det gör egentligen ingen skillnad för verksamheten, säger Tommy Winberg, vd på Monteriva, det kaffeföretag som är VTR:s huvudägare.

Anledningen till att ett kaffeföretag går in i verksamheten är förstås att de ser goda möjligheter att bedriva kaféverksamhet i de attraktiva lokalerna. Intäkterna från Visit skärgården – provision på bokningar man gör åt medlemsföretagen – räcker inte för att betala hyra och personalkostnader. Därför måste kaféverksamheten expandera, säger Tommy Winberg.

– Men det kommer fortfarande att vara ett hus för skärgården, den delen är oförändrad.

Fastigheten ägs av Stockholms Hamnar som hyr ut huset under förutsättning att den skärgårdsinriktade verksamheten fortsätter. Nu ska lokalerna byggas om och förutom en större kafédel talar Tommy Winberg om ett digitalt informationscenter med pekskärmar och utskriftsfunktioner som i alla fall delvis ska ersätta alla de broschyrer som fyllde huset på Öppen skärgårds tid. Men det ska även finnas personal på plats – huvudsakligen säsongsanställda – som kan svara på frågor och sälja skärgårdsupplevelser.

– Vår målsättning är att ha öppet från åtta på morgonen till ett på natten.

Personalen ska bli mer inriktad på försäljning, inte bara information, och Tommy Winberg är tydlig med att VTR inte kommer att driva politiska frågor eller lobba för skärgården på samma sätt som Öppen skärgård kunde göra.

– Vi är här på kommersiella villkor.

Hur många av Öppen skärgårds medlemsföretag som hann betala 2014 års serviceavgift innan organisationen gick i konkurs vet Tommy Winberg inte men han kan tänka sig att erbjuda dem någon form av rabatterad avgift för 2014. Problemet är att han inte vet vilka de är. Den informationen – liksom de inbetalade pengarna – sitter konkursförvaltaren på.

De två fast anställda man tog över från Öppen skärgård har VTR sagt upp.

– Det har inget med dem som personer att göra. Vi har tagit över en verksamhet som inte fungerade, intäkterna har varit för små och det var illa skött, säger Tommy Winberg.

Till sin hjälp att utforma verksamheten i Glashuset har han Chris Jarr; medarbetare till Edward Cisowski, VTR:s andra delägare.

– Målet är att förlänga säsongen, säger Chris Jarr och berättar bland annat om planer på att bjuda in utländska journalister som skriver om skärgården.

Nya partnerskap, nya medlemmar och olika typer av evenemang vid pontonbryggan, där medlemsföretag kan visa upp sin verksamhet, är andra idéer han nämner.

Vad man ska kalla verksamheten har man ännu inte bestämt men troligen blir det någon form av kombination där både kaffeföretagets namn och Visit skärgården ingår.