Coworking spaces – framtidens arbetsplatser i skärgården?

0
3

 KRÖNIKA. Gran Canaria är en av världens främsta destinationer för digitala nomader. Själv arbetar jag tillfälligt härifrån för både Skärgården och flera andra uppdragsgivare. Om någonting positivt har kommit ur pandemin, så är det att den möjliggjort för många att i större utsträckning jobba hemifrån och vara platsoberoende. 

Distansarbete är en växande framtidsnisch för landsbygden och undersökningar har visat att hela fyra av tio svenska storstadsbor kan tänka sig att flytta om de hade möjlighet att distansarbeta. 

Sedan några år tillbaka har så kallade coworking spaces varit ett stekhett koncept på arbetsmarknaden. Platser där människor kan sitta och jobba ihop trots olika arbetsgivare, och ändå uppleva gemenskap. Det har visat sig att coworking ofta leder till såväl ett utökat kunskapsutbyte och nätverkande som en roligare vardag och högre produktivitet. Allt fler arbetsgivare har under pandemin också insett att medarbetarna inte behöver övervakas på ett kontor för att kunna utföra sitt arbete, utan att det är den faktiska prestationen som räknas. Detta har resulterat i att tusentals svenskar just nu jobbar från vitt skilda platser i världen såsom Costa Rica, Reykjavik och Sri Lanka – och Stockholms skärgård förstås. 

Fenomenet digitala nomader i sig existerar ju redan i skärgården. Många spår att pandemin kommer att förändra våra arbetsrutiner i grunden men en nackdel med detta ”nya” arbetssätt är att det ibland leder till ensamhet och isolering. Här kan coworkingen erbjuda en framtida lösning. 

Kanarieöarna satsar stort för att locka 30 000 digitala nomader till ögruppen inom fem år. Till skillnad från turisterna stannar dessa oftare längre på platsen och förutom fungerande wifi behöver de ju också boende, mat och aktiviteter. 

Kanske kommer detta även bli ny attraktiv målgrupp för skärgårdsturismen, för att locka fler besökare till öarna året om? Vinterskärgården lockar förvisso inte med sol och bad men väl stillhet, eftertänksamhet och arbetsro. Och behovet av att vistas i naturen och kunna röra sig fritt istället för att trängas inne i stan har väl aldrig varit så stort som nu. 

När Archipelago Business Forum hölls 2019 diskuterades möjligheterna att skapa bättre förutsättningar för start-ups och coworking spaces i skärgården. Tanken är därmed redan i rullning. Idag erbjuder förutom Överkstan som vi skriver om härintill även Hamnkontoret i Vaxholm och Djurönäset sådana mötesplatser. Det ska bli spännande att se om fler innovativa skärgårdsentreprenörer hakar på trenden. Kanske i en gammal övergiven ladugård, en kursgård som gapar tom under vintern eller på det lokala fiket?