Butiker livsviktiga för skärgårdens överlevnad

0
3

Regeringens utredare av service i glesbygd besökte i förra veckan skärgårdssamarbetets exekutivkommitté där hon informerades om de speciella förutsättningar som råder i skärgården.

Exekutivkommittén slog även fast vilka småhamnar som ska prioriteras när bidragen från Central Baltic fördelas.

 

Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté brukar beskrivas som den operativa delen av länsstyrelsens skärgårdssamarbete, vid sidan av det regionala skärgårdsrådet. Under förra veckans möte, dit utredaren Catharina Håkansson Boman var inbjuden, pratade man mycket om de speciella förutsättningar som skärgården har, berättar länsstyrelsens seniorrådgivare Lars Nyberg. Bland annat uppmärksammade man den så kallade skärgårdsfaktorn.

– Man kan inte räkna transporter i kilometer utan man får räkna i restid. En resa på några kilometer i skärgården kanske motsvarar många mil landvägen.

Catharina Håkansson Bomans uppdrag att utreda förutsättningarna för ett riktat stöd till kommersiell service i glesbygd stämmer väl överens med tankarna i det PM som kommittén arbetat fram under den gångna vintern och våren, tycker Lars Nyberg. I PM:et, som varit ute på remiss under våren, formuleras vilka frågor som exekutivkommittén bör koncentrera sitt arbete kring.

– Det finns två viktiga utmaningar för att skärgården ska leva vidare: det ena är att det finns någon butik så att man kan hitta dagligvaror, den andra är att det finns skolor kvar.

Eftersom skolan i allt väsentligt är en kommunfråga så kan exekutivkommittén göra störst nytta när det gäller den första punkten. Och ett sätt att stötta butikerna på kan vara att ge dem fler ben att stå på, att de får i uppdrag att utföra någon form av offentlig service, berättar Lars Nyberg. Hur det skulle se ut mer konkret är ännu för tidigt att säga men nu är det viktigt att man samlar olika aktörer, studerar goda exempel från andra håll i landet och tänker nytt, säger han.

– Det här är en viktig fråga för oss att jobba vidare med.

En annan punkt på exekutivkommitténs möte gällde EU-programmet Central Baltic som nu går in i en ny programperiod.

– Där finns det ett bidrag som ska rikta sig till små hamnar.

Eftersom inte alla hamnar kan få stöd enades man om en lista över vilka man vill prioritera. Sverige ska totalt peka ut 23 hamnar längs kuststräckan från Gävle ner till Östergötland. Varje län tar fram sin lista varför det kommer att bli hård konkurrens om vilka som kommer att rymmas på den slutliga listan.

– Vi anser att vi har många viktiga hamnar och en stor befolkning i länet så vi tycker att vi borde få med en del. Men det återstår en del förhandlingar.

Högst prioriterade i Stockholms län är enligt exekutivkommittén Boda, Dalarö, Grinda, Landsort, Lidö, Stavsnäs, Stora Möja, Utö och Östernäs. Som högt prioriterade räknas Ornö, Räfsnäs, Simpnäs, Årsta och Åsättra.