Böter för fiske inom trålgränsen

Date:

- Advertisement -

Ett företag får böta 75 000 kronor för att ha fiskat inom trålgräsen utanför Nynäshamn.

Det var den 3 februari 2019 som befälhavaren på trålaren Ginneton yrkesmässigt bedrev otillåtet trålfiske i Nynäshamns kommun genom att befinna sig innanför den gräns där fisket inte är tillåtet. Under tiden fartyget befann sig innanför gränsen trålade den 2 700 meter och tog upp drygt fyra ton strömming. Ärendet prövades i tingsrätten i mars i år. Åklagaren yrkade på en företagsbot på 200 000 kronor. Företaget erkände händelsen, men ansåg att beloppet borde vara lägre. Rätten ansåg inte att det var visat att fisket varit systematiskt. Eftersom företaget inte tidigare ålagts företagsbot sattes böterna till 75 000 kronor. Domen överklagades till hovrätten som nu fastställt tingsrättens dom.

Under vinter och våren samlas strömming bland annat utanför Stockholms skärgård innan de simmar in mot kusten för lek. Trålarna kan göra stora fångster där, men fisket har mött kritik från forskare som menar att fisket på lekande strömming påverkar bestånden.

Länsstyrelsen i Stockholm har drivit frågan om att flytta ut trålgränsen från nuvarande fyra sjömil från baslinjen till tolv sjömil, då blir det naturligtvis ännu sämre om man drar innanför den gränsen. Det är jätteallvarligt. Ju närmare skärgården man fiskar desto mer riktat blir fisket på strömming som är på väg in för att leka, säger länsfiskekonsulenten Henrik C. Andersson.

Ginneton är en av Sveriges största trålare. Enligt fiskebloggen Njord så är fartyget nu sålt till ett isländskt företag, men ett nytt och något större fartyg som även det ska heta Ginneton är beställd och beräknas vara klar i augusti 2023.

Föregående artikel
Nästa artikel

Dela artikel:

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.