Borgerliga vigslar riskerar upphöra

0
1

 

Samtliga aktiva borgerliga vigselförrättare i Vaxholm kommer att säga upp sig. Anledningen är ett beslut som innebär att kommunen drar undan mattan för de ideella förrättarna.

 

Orsaken till beslutet att upphäva riktlinjerna för borgerliga vigselförrättare och begravningsofficianter är att det inte är kommunens, utan länsstyrelsens sak att sköta dessa uppdrag.

Riktlinjerna, menar kommunstyrelsens arbetsutskott, skapar även en ”onödigt betungande administrativ hantering” och slopas därför.

En av de fyra aktiva vigselförrättarna i kommunen är Lisbeth Hjalmarsson Grunditz (WP) som även sitter i kommunfullmäktige. Hon är besviken över beslutet och förrättar i sommar sina sista vigslar:

– Vi har valt att sluta alla fyra efter sommaren. Beslutet togs utan att vi blev tillfrågade, det kom som en överraskning, säger hon.

Antalet borgerliga vigslar ökar ständigt och förra året valde 52 300 par i landet borgerlig vigsel. I Vaxholm hölls 55 borgerliga vigslar förra året.

Jobbet som vigselförrättare är i princip ideellt. Vigselförrättarna får 110 kronor i ersättning från länsstyrelsen per vigsel. För det ska förrättarna hålla med ljus och blommor i lokalen, oftast rådssalen i Vaxholms rådhus, samt plocka i ordning före och efter vigseln.

Det som kommunen hittills stått för är att hantera det vigselbevis som vigselförrättarna förser kommunen med efter vigseln. Dokumentet renskrivs, stämplas och skickas till Skatteverket. Men det upphör nu.

– Vi har ju tyckt att vi kan göra allt som det innebär med vigslarna, för en symbolisk summa då vi ser det som ett ideellt uppdrag. Men det finns gränser. Vi har trott att vi har företrätt Vaxholm, men det här beslutet visar att så inte alls är fallet. Vi känner oss överkörda, de är inte intresserade av att ha några vigselförrättare kvar, säger Lisbeth Hjalmarsson Grunditz som kommer att sakna jobbet:

– Särskilt kontakten med alla brudpar, det har varit roliga stunder.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) förklarar:

– Det här är inte en kommunal uppgift, det är bra att vi rättar till det nu.

 

Men det kan innebära att Vaxholmarna inte kommer kunna vigas i Vaxholm?

– De kan använda sig av vigselförrättare från andra kommuner, säger Lars Lindgren.

Diskussioner förs även om att ta betalt för rådssalen, som hittills varit gratis. Enligt Lisbeth Hjalmarsson Grunditz är den frikostigheten naturlig då Svenska kyrkan inte tar betalt för motsvarande tjänster. Men det anser inte Lars Lindgren:

– Det är en yta vi ska tillhandahålla så det är en rimlig princip.