Bland böner, bönor och ökor

0
4

Bönhuset på Söderöra och dess omnejd har blivit som ett nav på ön – hit kommer såväl bofasta som sommargäster för att fika och umgås. I år har även ett sprillans nytt väderskydd som ska husera öns båtbyggarutställning kommit på plats.

– Jag är övertygad om att det kommer bidra till ökad samhörighet här på ön, säger Anders Sönnerborg från Söderöra Kulturhistoriska förening.

 Det är mitt i högsommaren och vädret har varit ostadigt en tid. Idag avlöser skurarna varandra med några solglimtar emellan, men det hindrar inte Söderöraborna från att strömma till Café Bönan när det slår upp luckorna klockan ett. Ett stort uppspänt segel över altanen ger skydd för regndropparna och det makas plats åt alla.

7E7A0421

I den lilla kiosken har de 13-åriga kompisarna Albert Svensson och Carl Hinnerich, som driver cafét denna vecka, fullt upp. De är båda sommarboende på ön sedan barnsben. Albert har tidigare hjälpt till i cafét medan det för Carl är första gången.

– Det är kul men stressigt! Man lär sig väldigt mycket, till exempel att man måste vara trevlig under stress.

Hittills har det under veckan varit en strykande åtgång på främst glass, läsk och de hembakta bullarna, berättar de.

7E7A0437

– Och kladdkakan!

Bakar ni själva?

– Ja, på morgonen! Men med bullar, det är ju trevligt om de är färska varje dag, men det tar ju tid att baka också…

Killarna får därefter bråttom att fixa ost- och skinktoasts och servera kaffe till den fikasugna kö som börjat formas vid luckan.

Det var när Söderöra Fiskevårdsförening, som äger Bönhuset intill, för några år sedan hade behov av att bygga ett anslutande förvaringsutrymme som en idé till en sommarcaféverksamhet började ta form. Från midsommar och fram till första veckan i augusti turas nu olika familjer om att hyra cafét en vecka i taget för en billig penning och sköta ruljansen.

7E7A0403

– Det ingår i hela konceptet att skapa ett nav här uppe, där bofasta och sommargäster kan träffas. Det har blivit en succé, berättar Anders Sönnerborg, som är vice ordförande i Söderöra Kulturhistoriska förening.

– Vi har haft hand om cafét tre gånger hittills, berättar Lena Björn Svensson, farmor till Albert Svensson.

– Från början tyckte vi att det var roligt allihop. Det blev som en mötesplats och man fick en chans att lära känna alla nyinflyttade. Men i år handlade det mest om att barnen skulle få jobba och ansvara för det hela, ler hon, och fortsätter:

– Det är kul för dem att få stå i affär. Vi har försökt satsa lite på ungdomarna i år, med tidningar och spel och förströelser som de kan tycka är kul.

Själv är Lena Björn Svensson konstnär och har prytt väggarna med akvarellmålningar med vackra Söderöramotiv från olika årstider. På lördag är det konstlotteri.

– Det är roligt, då behöver man inte sätta några priser och alla pengarna från lottförsäljningen går till Rädda Barnen i Ukraina. Jag tror att alla tycker det är roligt att det händer något!

Och i år händer mer än bara caféverksamhet här. Bakom Bönhuset har en helt ny byggnad tagit form under det senaste året. I vad som fyndigt kallas “Båtkapellet” inryms just nu tre båtar, gjorda av några av Söderöras välkända båtbyggarprofiler.

7E7A0406

– Vi hade sedan länge en öka byggd av Waldick Söderman i vår ägo, och fick för två år sedan köpa en gammal snipa på Blidö som Einar Sjöblom byggt. Redan då insåg vi att de behövde skyddas mot väder och vind, och beslöt att bygga ett väderskydd. Samtidigt fick vi ännu en öka byggd av Gustav Söderman, bror till Waldick och son till Erik Söderman. Och nu, precis innan invigningen, fick vi ytterligare en båt som Gösta Söderman byggt, berättar Anders Sönnerborg.

Planerna sammanföll med att Unesco förklarade den nordiska klinkbyggestraditionen ett världsarv, och föreningen sökte och fick bidrag från Riksantikvarieämbetet för att kunna få väderskyddet till stånd. Även Roslagens stiftelse, Norrtälje kommun och medlemsavgifter har stått för finansiering av bygget, som genomförts av helt ideella krafter.

Nu är planen att Båtkapellet ska tjäna ett större syfte och bli en mer permanent utställningsplats för de olika utställningar som Kulturhistoriska föreningen tar fram, till exempel den om båtbyggarna som fram tills nu huserat i Arkivhuset längre ner i backen.

– Vi ska göra i ordning insidan och ta fram mer utställningsmaterial som vi kan sätta upp på väggarna. Till exempel har vi fått båtbyggarverktyg av äldre modell till skänks som Gustav Söderman använde.

Anders Sönnerborg tycker att det är ett viktigt arv att bevara för framtiden.

– Det har byggts båtar här sedan 1600-talet, och finns beskrivet på en gammal karta från 1709 att Söderöra var en välkänd båtbyggarö. Det känns speciellt bra att boende, deltidsboende och sommargäster känner till ytterligare en dimension av Söderöra. Att det inte bara är en paradisö med sol och bad, utan att det finns fler kulturhistoriska dimensioner som gör att intresset för att bevara det här arvet ökar på ett positivt sätt. Jag är övertygad om det kommer bidra till ökad sammanhållning och samhörighet här på ön.

Det är inte bara båtbyggarna som hyllas i år. Samtidigt som Båtkapellet invigdes den 22 juli anordnades en temadag med en helt annan inriktning.

– Det är lätt att det alltid är skärkarlarna som hamnar i fokus, med båtbyggeri, jakt och fiske. Men nu har vi i två års tid haft en utställning med tema “Kvinnogöra på Söderöra”, som beskriver skärkvinnornas historiskt viktiga roll, och så spann vi vidare på det, säger Anders Sönnerborg.

7E7A0433

“Söderöra – mat i olika tider” blev temat för dagen om mattraditioner och självhushållning som bjöd på allt från marknad med hembakat bröd och närodlade grönsaker, till recept och exempel på öns ätbara växter och samtal om odling på ön förr och nu.

– Det blev jättelyckat.