Bäverbur ska rädda våtmarken

0
2

Skärgårdsstiftelsen ville skapa en våtmark i Käringboda naturreservat. Då dök bävern upp. Nu försöker stiftelsen hitta en kompromiss med vår största gnagare.

Först grävde de för hand. Sedan med skotare. Men inget stoppade bävern.

Efter varje gång Skärgårdsstiftelsen rensat in- och utflödet i dammvallen vid våtmarken i Käringboda har bävern varit där och täppt till igen.

Nu prövar stiftelsen ett nytt grepp: en gallerbur vid in- och utloppen i vallen.

Lösningen har redan prövats med hittills gott resultat vid våtmarkerna på Ålö för att ge fri passage vid ett fiskomlöp, som gör att gäddan kan simma upp från havet och leka i våtmarken. 

Metoden kommer ursprungligen från Kanada, men har även använts av Botkyrka och Danderyds kommuner.

Tanken är att djuren ska bygga ovanför buren så att vattenflödet aldrig stoppas helt även om bävern dämmer, säger Cecilia Wibjörn.

Den första våtmarken i norra Käringboda anlades för tre år sedan och löper som ett U i skogen strax söder om Trasthammar. När det blir för mycket vatten på den fem hektar stora ytan går det att reglera vattennivån med hjälp av en så kallad regleringsmunk.

Men den här dagen är vattennivån i munken lägre än i våtmarken. Förklaringen visar sig snart: bävern har täppt till röret som ska leda vatten från våtmarken in i munken.

Även ”nödröret” som ska förhindra översvämningar, är täppt, både inlopp och utlopp.

Det blir till att börja med att gräva, säger Tomas Larsson från Ingarö Trädfällning, som anlitats för att ”bura in” rörens mynningar.

Under tiden som Tomas Larsson gräver först över och sedan under vattenytan monterar kollegan Pelle Karlsson de stålburar (gabioner) som förhoppningsvis ska leda till att bäver och våtmark kan kunna samexistera.

Den här våtmarken har skapat en fantastisk miljö för fåglar, sländor och allehanda djur och kryp, säger Jakob Bäckman, skogsförvaltare på Skärgårdsstiftelsen.

Och bävrar. Bäverstammen har vuxit kraftigt de senaste decennierna och söker sig allt längre ut mot kusten och skärgården. Bäverns specialitet är att skapa små, grunda dammar, som ökar den biologiska mångfalden.

Man skulle kunna säga att stiftelsen och bävern är i samma bransch, men har hamnat i en konkurrenssituation.

Nu hoppas vi att burarna ska leda till en bra samexistens, säger Cecilia Wibjörn.

Fakta

• Regleringsmunk är en brunn med plankor placerade tvärs över. Nivån på den översta plankan i munken är densamma som högsta vattennivån i dammen. För att sänka nivån plockas önskat antal plank bort.

• Avrinningen från våtmarken sker genom ett rör på botten av dammen. Det finns även ett extra utlopp (ungefär som på ett tvättställ) om huvudröret täpps till eller vattennivån stiger snabbt.