Bäst företagsklimat finns i Österåker – sämst i Nynäshamn

0
2

Endast en skärgårdskommun ligger på topp-hundra listan när det kommer till företagsvänlighet. Vaxholm och Norrtälje har lyft sig rejält från i fjol, medan både Haninge och Nynäshamn rasar i rankingen.

Det är Svenskt Näringsliv som sedan 2001 årligen mäter hur drygt 30 000 företag i landet upplever att det fungerar att driva företag i sina respektive kommuner. Rankingen baseras på enkätsvar på frågor som rör kommunens service och bemötande, tjänstemännens och politikernas attityder, dialog och information samt på statistik kring exempelvis kommunalskatt och entreprenader.

Österåker sticker ut positivt bland skärgårdskommunerna med en 56:e plats bland landets 290 kommuner, vilket är en ökning med tolv placeringar jämfört med i fjol.

Att företagen i Österåker har goda förutsättningar att växa och utvecklas är en mycket högt prioriterad fråga i kommunen. Vi är beroende av det lokala näringslivet då hela 60 procent av kommunens skatteintäkter kommer från anställda i småföretag respektive större företag, kommenterar Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, resultatet.

amCharts (1)Även Norrtälje och Vaxholm ökar i årets ranking till plats 169 respektive 181, medan Värmdö halkar ner några placeringar och hamnar på plats 151 trots att det sammanfattande omdömet i enkätsvaren ökar från i fjol. Norrtälje har de senaste åren gradvis förbättrat sin placering efter en kraftigt nedåtgående trend fram till 2017.

Eftersom ett bra företagsklimat är en av mina absolut mest prioriterade frågor så är den fortsatta uppgången i rankingen väldigt glädjande, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sämst bland skärgårdskommunerna är Nynäshamn på plats 262. Kommunen tappar för andra året i rad och rasar hela 43 placeringar från i fjol. Det sammanfattande betyget hamnar i år på 2,89 på en sexgradig skala.

Nynäshamns framtidsjobb finns i småföretag, inte i gamla tiders storfabriker. Om fler ska vilja starta och driva dessa företag så måste vi göra företagarnas liv så enkelt som möjligt. Det finns en stor politisk enighet och beslutsamhet om att företagsklimatet måste bli bättre. Tack vare att vi nu får ökat politiskt fokus på dessa frågor så är jag övertygad om att vi i dialog med företagen i kommunen kan vända utvecklingen, säger Mikael Persson (L), ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, i en kommentar till rankingen.

En av insatserna som Nynäshamn nu ska göra för att skapa bättre förutsättningar för företagarna är att göra direktupphandlingar enklare och mer transparenta. Bland annat har kommunen anställt en central inköpssamordnare, infört en direktupphandlingsmodul samt ordnat seminarium för företagare i upphandling. Eftersom brottslighet också upplevs problematiskt bland företagarna kommer kommunen även bjuda in till en träff kring tryggare företagande tillsammans med lokalpolisen.

Högt på företagens önskelista står också, enligt mätningen, bättre dialog.

Även detta tar vi givetvis till oss och tittar exempelvis på att hålla både digitala och fysiska företagarpaneler. Vi ser också fram emot att dra igång våra fysiska företagsbesök, företagarträffar och nätverksträffar igen, som plattformar för dialog, säger Nina Munters, tillförordnad näringslivschef på Nynäshamns kommun.

Bästa kommunen i Sverige att driva företag i är i år, enligt rankingen, Vårgårda följt av Härryda och Solna. Värt att notera är att en majoritet av kommunerna i år förbättrat sitt omdöme, vilket gör det svårare att klättra i rankingen.

 

Fakta/Skärgårdskommunernas ranking

Placering

(skillnad mot 2020)

Sammanfattande omdöme

mellan 1-6

(2020)

Kommun

56 (+12)

3,68 (3,51)

Österåker

151 (-9)

3,24 (3,21)

Värmdö

169 (+40)

3,19 (3,02)

Norrtälje

181 (+29)

3,19 (2,90)

Vaxholm

207 (-51)

3,13 (3,20)

Haninge

262 (-43)

2,89 (3,10)

Nynäshamn