Barn och äldre i synergi i nytt bostadsprojekt

0
5

Att fler bostäder behövs på Svartsö har Cilla Heurlin krigat för i 30 år. Hon har därför lagt ett anbud i kommunens markutlysningstävling för bostäder bredvid skolan. 

– Att lägga ett trygghetsboende bredvid en skola är det optimala. Det som är talande för glesbygden är att umgås över generationer. Det är en del av min vision, säger hon. 

Cilla Heurlin driver restaurangen Bistro Sågen samt Abborrvass Lantbruk och är aktiv i en rad föreningar. Nu ger hon sig in i ytterligare ett projekt, tillsammans med Tommy Andersson och Thomas Molin. 

I dagsläget bor omkring 60-70 personer permanent på Svartsö och det finns några hundra fritidshus – men inga hyresrätter. Cilla Heurlin visar den aktuella tomten som ligger granne med Svartsö skola, på båda sidor av vägen och som idag ägs av Värmdö kommun.

NamnlösDet finns ingen fastighetsmarknad på ön. Säljs det några objekt är de ofta för dyra för den som vill nyetablera sig, såsom unga eller hantverkare. För att vi inte ska dö ut här måste vi få till billigare boenden. Vi tycker att kommunen ska bygga men det har inte de velat. Men politikerna har sagt att ”om en entreprenör kommer med ett förslag kan vi vara behjälpliga”. När vi väl försökte göra det 2021 var det tvärnej på det. Men sedan det nya styret kom har de dragit tag i skärgårdsfrågorna. Det blev annorlunda. 

Skallkravet från kommunens sida är att bostäderna ska vara permanentboenden. Förslaget Cilla Heurlin har lagt fram är tre lägenhetshus samt fyra parhus – totalt 17 hyresbostäder, varav en del av detta är ett trygghetsboende. På så sätt kan deras fastigheter säljas eller hyras ut till andra. 

Att slippa flytta från sin hembygd på ålderns höst ger trygghet och livskvalité för våra äldre. Vår förhoppning är att vi även ska ta över driften av hemtjänsten, det skulle ge stora synergieffekter. I stället för att behöva anlita en dyr båttaxi för hemtjänstpersonalen från fastlandet, som ligger och kostar under väntetid, samlar vi här de äldre på ett ställe. För de äldre som fortfarande bor kvar hemma skulle personal från boendet, som redan finns på plats, kunna besöka de äldre. Detta ger en vinst både ur ett ekonomisk, trygghets- och miljömässigt perspektiv.

Det finns parkering för cyklar och fyrhjulingar samt ett gym som alla på ön ska kunna nyttja. 

Vi tänker att det är vi själva som kommer förvalta och vara hyresvärdar. Vi ser också att detta projekt skulle ge många arbetstillfällen för lokala entreprenörer, inte bara initialt med byggnation utan även inom vård av äldre och ökat tryck på den befintliga servicen på ön. Tanken är också att hemtjänstpersonal ska kunna bo i de nya hyresrätterna. 

Markanvisningstävlingen utlystes 29 november och anbudstiden gick ut 12 februari. Tävlingen syftar till att välja den anbudsgivaren som har det bästa förslaget på bebyggelse som bidrar till ett varierat bostadsutbud och är anpassat till platsen, främjar permanentboende och har bäst genomförandeförmåga. Anbudsprocessen kommer ske genom ett jämförelseförfarande i två steg varav deadline för steg ett nu passerat. Steg två innebär mer konkreta förslag och ska lämnas in i april och beslut tas i juni.

Det är tyvärr inte officiellt hur många som lagt anbud, säger Värmdö kommuns ansvarige för projektet, exploateringsingenjör Hanna Hallbäck.