Avgifter i Stavsnäs då Värmdö Hamnar tar över

0
3

Från och med årsskiftet kan Värmdö hamnar komma att ta ut hamn- och godsavgifter för alla som nyttjar servicen i Stavsnäs vinterhamn, något som bara Waxholmsbolaget betalar för i dag. Det oroar företagare på öarna som befarar att de stora upprustningskostnaderna av hamnen ska hamna på deras slutnota.

 

I vintras tog kommunala bolaget Värmdö Hamnar ytterligare ett steg mot en utveckling av Stavsnäs vinterhamn genom att köpa godshanteringen, och fastigheten, i hamnen för 6,9 miljoner kronor. Nu utreder hamnledningen om man ska ta ut en hamn- och godsavgift för den som använder hamnens service. Utredningen ska var klar till årsskiftet, därefter väntas beslut. Hamnledningen har dessutom tidigare uppgett att de stora investeringarna kopplade till godshanteringen i Stavsnäs vinterhamn ska tillföras det gods som passerar kajen.

Ordförande i Värmdö Hamnar, Anders Bergman (FP), vill dock tona ner uppgiften:

– Det är inte så att hela investeringen ska belasta användarna. Under hösten kommer vi att ha information med alla berörda och de som hanterar gods och diskutera frågan. Tanken är att ta ut en hamn- och godsavgift från årsskiftet. Delvis tas den ut redan i dag, men bara för Waxholmsbolaget, säger han.

Sandhamns företagareförening är oroad och kräver i ett brev till hamnledningen och kommunen svar på en rad frågor. Bland annat undrar föreningen, som representerar 33 företag i Sandhamnsområdet, vad det är kommunen främst vill uppnå när det gäller godshanteringen i Stavsnäs? Liksom hur planerna ser ut och varifrån Värmdö hamnar har hämtat informationen om godstyper, mängder och flöden, samt även hur slutsatserna har dragits. Andra frågor rör vilket serviceutbud och vilka aktiviteter som kommunen ser behov av i godsflödet och i hamnen.

Företagareföreningen välkomnar den planerade upprustningen av Stavsnäs vinterhamn, men skriver: ”Vi ser främst att hamnen designas efter kartlagda behov nu och i framtiden, med syftet att förenkla och underlätta för dem som är beroende av hamnen, och av att godsflödet till och från skärgården fungerar på ett bra och kostnadseffektivt sätt”.

Enligt Anders Bergman står godshanteringen inför en klar förbättring, som svar på frågan om vad avgifter kommer gå till:

– Nu ska det bli ordning och reda på godshanteringen. Företagen kommer att få en klart förbättrad service på sikt, som de delvis är med och betalar för, säger han.

Hur stora avgifterna blir är ännu inte klart, enligt Värmdö hamnars vd, Michael Larkner:

– De ska täcka driften av hamnen, det blir inga stora summor. Vi kommer att prata med samtliga rederier och godsaktörer för att hitta lämpliga nivåer. Initialt blir det bara en godshanteringsavgift för de som låter oss hantera godset. Den här typen av avgift finns i alla hamnar, så det tittar vi på nu.

 

Kommer avgifterna att påverka priset på exempelvis livsmedel i skärgården?

– Nej, avgifterna kommer att bli så blygsamma. Vi vill ju också att man ska använda hamnen, blir det för dyrt hittar folk andra hamnar. Framför allt vill vi få ordning och reda så att det fungerar bättre än i dag.

Värmdö hamnars planer är att utveckla hamnområdet genom att förlänga hamnen norrut för godshantering och i söder bygga en marina. Framtidens hamn kommer då att bestå av en del för frakt och gods, en för kollektivtrafik och taxibåtar, samt en gästhamn för fritidsbåtar. Vidare planeras för bostäder och en fritidsby.