Återvinningsstationen på Blidö räddad – igen

0
2

Förra veckan nåddes Blidöborna av beskedet att återvinningsstationen på Blidö stängs den 29 maj. Nu har Rudolf Lundin återigen räddat upp situationen – tillfälligt.

– Den får vara kvar till september eller oktober. Nu har vi sommaren räddad!

FTI skriver i ett pressmeddelande 13 maj att återvinningsstationen på Stämmarsundsbacken på Blidö ska stänga den 29 maj. Men redan dagen efter har den tidigare markägaren Rudolf Lundin, som upplåtit marken åt sin sons bolag, andra besked. Nedstängningen är flyttad till september eller oktober. Bygglovet förlängs över sommaren, något som även bekräftas av FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

– Vi har fått en frist. Vi har försökt trycka på FTI att göra någonting.

Vad svarar de?

– Jag vet inte hur de engagerat sig i det här. Jag har inte hört någonting och varit irriterad över det här, säger Rudolf Lundin.

Avtalet har redan förlängts i omgångar. Stationen stängas den första januari i år, därefter förlängdes avtalet igen, och nu igen.

Markytan som den befintliga stationen står på ska det byggas lägenheter på. Strax ovanför i backen står nyproducerade radhus. Några av köparna har klagat över stationen, men Rudolf Lundin har andra tankar.

– Vi ska titta på något annat. Vi behöver en permanent lösning på Blidö, kanske där färjan kommer in. Men man får inte alltid som man vill, säger han och uppmanar samtidigt Blidöborna att hjälpa till i sökandet efter en lämplig plats.

– Vi vill ju inte ha plasten i havet, då måste vi kunna lägga plasten någonstans, säger Rudolf Lundin.

IMG_1106FTI bekräftar att bygglovet kommer förlängas över sommaren, och ska även åka ut och titta på en annan föreslagen plats på Blidö. Annika Ahlberg, regionchef på FTI, vill inte uppge var platsen ligger.

– Om det blir eller inte blir den platsen får jag se när jag varit där, säger hon.

Flera faktorer spelar in när det gäller att utse en plats. Där ska vara lätt att lämna återvinning, lastbilarna ska kunna hämta, ett bygglov behövs, och iordningställandet får inte kosta för mycket.

– Vi hade till exempel en plats i Norrtälje där vi var överens med markägaren men Trafikverket hade för dyra krav, på en miljon. En miljon är inte rimligt, säger Annika Ahlberg.

Den tidigare återvinningsplatsen vid Bromskär överklagades i en så hög instans att det blev prejudikat. Den är alltså inte aktuell.

– Kommunen har ingen annan mark, utan då är det privata markägare som ska vara villiga att avstå sin mark, säger Annika Ahlberg.

 

Text: Josefine Hagström