Anrikt friluftsbad med badsugna besökare året runt

0
3

Saltsjöbadens friluftsbad är en hundraårig badanläggning med separata badhus för herrar och damer. Här finns också sandstrand för alla och en restaurang. Hit kommer besökare från olika delar av Stockholmsområdet, men även turister mer långväga ifrån. 

Saltsjöbadens Friluftsbad anlades i början på förra seklet och är ett av få kallbadhus i trä som fortfarande finns kvar på den svenska östkusten. Äventyret började i slutet på 1800 talet när KA Wallenberg år 1887 åkte ut till Saltsjöbaden tillsammans med bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. De besökte Karlsbaderberget som på den tiden var helt obebyggt och fick visioner om vad som kunde göras invid Baggensfjärden. Wallenberg bestämde sig för att låta uppföra ett hotell, badhus, järnväg och ett sjukhus och så blev det. Hotellet invigdes samtidigt med Saltsjöbanan år 1893.

12 Foto 8 Saltsjobadens friluftsbad– Badhus för damer och herrar kom till ungefär vid samma tid. Då låg de längre in i Hotellviken, vid tennisbanorna utanför sjukhuset. På grund av avloppet från sjukhuset lades först herrarnas bad ner. Det flyttade 1913 in i ett nybyggt badhus på Restaurangholmen, som numera är dambad. Dambadet fick dock ligga kvar vid tennisbanan ännu några år, säger Åke Söderberg, som en gång räddade anläggningen från att rivas.

Det nuvarande herrbadhuset ritades av arkitekten Torben Grut (som ritat Stockholms Stadion) och invigdes 1925 av bland andra simmaren Arne Borg. Damerna fick samtidigt flytta in i det nuvarande dambadhuset.

Familjen Wallenberg ägde badet uppemot hundra år men det drevs av olika entreprenörer. 1972 hade badet under många år gått med stor förlust och man bestämde sig för att riva det för att i stället ge plats åt en båthamn.

12 Foto 7 Saltsjobadens friluftsbad– Jag fick reda på detta när jag åkte förbi badet en morgon och såg en massa gubbar som fyllde containrar med material och jag frågade vad de sysslade med. De berättade att badet skulle rivas. Jag startade en protestaktion med högtalarbilar och annat. Tack vare detta kunde Saltsjöbadens friluftsbad räddas till eftervärlden. Min gode vän, Lars Almer, och jag fick då överta driften av badet och jag drev det sedan i egen regi i trettiofem år.

12 Foto 1 Saltsjobadens friluftsbadÅr 2003 köpte Byggföretaget JM Restaurangholmen av familjen Wallenberg och planerade att bygga bostadsrätter på ön. För att JM skulle få göra det så ingick det i deras åtagande att rusta upp badhusen, vilket också skedde. JM överlät sedan hela badet till Föreningen Saltsjöbadens Friluftsbad som numera äger och driver badet. De gav också ett kontantbidrag för att användas till fortlöpande underhåll. Sedan år 2012 är anläggningen byggnadsminnesmärkt av länsstyrelsen. 

Idag fyller badet fortfarande en viktig funktion och har stor betydelse för många människor. Är det bra väder är det fullt med folk som solar, badar och äter gott på restaurangen.

– Vi har också en mycket uppskattad och väldigt fin vinterbastu med isvak där många olika grupper badar vintern igenom. 

– Det är det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Det var kul och inspirerande att träffa så mycket folk i en rolig verksamhet. Det hände så mycket hela tiden, med många olika evenemang som stora fester eller bröllop. En rolig tävling var ”baddarna på badet” som drog stor publik och som fortfarande äger rum.

12 Foto 5 Saltsjobadens friluftsbadMellan de två stora badhusen för herrar och damer finns en sandstrand med allmänt bad och en restaurang som drivs av Pia Hertzman-Ericson. Regnar det kan man  äta inomhus i en hemtrevlig lokal med sjöutsikt. Restaurangen är öppen hela sommaren och har ett gott rykte. 

– Här firas många födelsedagar och arrangeras stora events för olika företag. Det är väldigt populärt och det blir mer och mer. Man badar och äter gott och badar bastu i en härlig miljö.

Badet är öppet från mitten av maj till mitten av september. Restaurangen är öppen under denna period, men också vid vissa tillfällen på vintern. Det är lätt att ta sig ut till badet med kommunala färdmedel.

12 Foto 4 Saltsjobadens friluftsbad– Saltsjöbadens friluftsbad är en pärla i Stockholmstrakten och en underbar miljö att besöka och vistas i. Förr i tiden gästades badet av många olika kändisar. Bland annat Tumba Johansson, vår störste ishockeyspelare genom tiderna. Han hade en mycket uppskattad vattenskidskola i slutet på 50-talet. Prins Sigvard Bernadotte kom ofta på besök med sin Marianne och badade. Harry Schein var också där väldigt mycket med Ingrid Thulin. Är det fint väder på sommaren med 25 grader i skuggan är det ett lämmeltåg ut hit, säger Åke Söderberg.