Amelias villa upprör Dalaröbor

0
1

Samtidigt som hon protesterade mot planerna på nya modernistiska bostadshus på Lyngsåsa ansökte hon själv om bygglov för en stor villa i betong och glas. Efter tre försök har kommunen nu godkänt Amelia Adamos bygglovsansökan.

– Kommunen har lagt sig platt för en kändis, säger Dalaröbon Elise Claeson.

Tidningsdrottningen Amelia Adamo lämnade Dalarö i förbindelse med skilsmässan från Torbjörn Larsson, också han tung makthavare i medievärlden. Nu vill hon återvända och har därför ansökt om bygglov för Villa Adamo, som hon vill bygga på den tomt hon köpte i vintras. Efter en återtagen och en avslagen ansökan fick hon i förra veckan Haninge kommuns godkännande.

Med sina 285 kvadratmeter i två plan, huvudsakligen byggda i sten, betong, puts och glas skiljer sig byggnaden rejält från kringliggande träbebyggelse. Vilket fått nätverket Dalarös vänner, som tidigare framgångsrikt protesterat mot planerna på betonghus på Lyngsåsa i Dalarö, att reagera. Genom att godkänna Villa Adamo har stadsbyggnadsförvaltningen gjort ”ett allvarligt avsteg från den praxis som utvecklats för nybyggnation på Dalarö”, skriver nätverket på sin webbsida.

En av dem som skrev under nätverkets protestlista mot husen på Lyngsåsa var Amelia Adamo. ”Det smärtar oss djupt att det är människor som skrivit under Dalarö Vänners upprop som driver på denna utveckling”, skriver Dalarös vänner.

Beslut om bygglovet har fattats på delegation, alltså av kommunens tjänstemän. Men på begäran av Carin Flemström (S) fick ledamöterna i stadsbyggnadsnämndens plan- och byggutskott i förra veckan en dragning av ärendet. I gällande detaljplan står det inte att ny bebyggelse måste vara i trä, däremot att den ska ”utformas med särskild hänsyn till såväl befintlig bebyggelse på tomten som till omgivningens egenart.” Och den nu godkända ansökan har förändrats rejält mot den ursprungliga, konstaterar Carin Flemström.

– Men på två områden kan man säga att det fortfarande är ett modernistiskt hus. Det ena är att det är puts och inte trä. Och så är fortfarande en del av fönstren väldigt modernistiska, och enligt min smak väldigt fula.

Men, Villa Adamo håller sig enligt Carin Flemström inom de ramar som anges i detaljplanen. Mer detaljerad än så är planen inte.

– Därför skulle jag vilja att vi tar upp frågan om en ny detaljplan eller stadsplan för Dalarö, säger Carin Flemström och nämner Grävlingsberg i Nacka som exempel på hur en plan i känsliga kulturmiljöer kan utformas.

– Där är man mycket noggrannare med vad man menar med kulturskydd, man preciserar sig mer.

För Dalarös del kommer gestaltningsprogrammet och den detaljplan som nu ska tas fram för Lyngsåsa att få stor betydelse och till och med få en slags prejudicerande effekt, menar Carin Flemström. Även detaljplanen för Strand hotell kommer att bli viktig.

En av flera Dalaröbor som reagerat på Amelia Adamos byggplaner är Elise Claeson. Trots ändringarna i ritningarna som gör att huset enligt kommunen nu uppfyller detaljplanens minimikrav, tycker hon fortfarande att Villa Adamo är ”ett stort modernistiskt betonghus”. En byggnad som vill sticka ut istället för att anpassa sig till den befintliga miljön. Kommunen har lagt sig platt för en kändis, menar Elise Claeson, som säger:

– I de detaljplaner som utarbetas för Lyngsåsa och Strand hotel hoppas många på Dalarö att trä kommer att anges. Och i stadsbyggnadsnämndens beslut om Lyngsåsa anges att flerbostadshusen där kan byggas i trä. Villa Adamo, Dalarös första betongvilla, är ett steg bakåt i denna utveckling mot att bygga nytt i trä i den gamla träkulturmiljön Dalarö.

Skärgården har kontaktat Amelia Adamo, som via mejl svarar: ”Jag tänker inte kommentera detta. Jag har fått ett bygglov, Haninge kommun och jag är överens. Det räcker.”

Bygglovet kan överklagas.