Facket varnar för dyr upphandling

0
2

Om det blir olika operatörer som tar hem upphandlingen av skärgårdstrafiken kan det bli dyrt att vid behov flytta Waxholmsbolagets fartyg mellan olika områden, menar fackförbundet Seko.

– Jag delar inte den uppfattningen, säger trafikförvaltningens Göran Malmsten.

 

”Det är viktigt att det landstingsägda tonnaget ska kunna flyttas mellan de utpekade trafikområdena vid behov.” Så lyder en av punkterna i det tilläggsbeslut som politikerna i landstingets trafiknämnd fattade i oktober, inför den kommande upphandlingen av skärgårdstrafiken.

Enligt den förstudie som gjorts ska skärgården delas upp i sex trafikområden. Det skulle alltså kunna bli upp till sex olika operatörer som driver trafiken. Men operatörerna får bara köra de båtar som hör till deras trafikområde. Säkerhetsregler och certifieringar gör det omöjligt för en besättning från ett trafikområde att bemanna en båt från ett annat område.

Det innebär att en operatör inte kan låna ut ett fartyg till en annan operatör, vilket kan behövas vid tekniska haverier eller förändrade kapacitetsbehov. I så fall måste även besättningen följa med. Men det att kan dyrt, menar Seko sjöfolk, som organiserar sjömännen ombord. Risken är nämligen att fartygets besättning då får jobba övertid, medan besättningen som ursprungligen var schemalagt för tjänstgöring, går sysslolös. Att sex olika entreprenörer ska sitta med såväl reservtonnage som jourpersonal är heller inte optimalt, anser man. I stället vore det bättre om en och samma operatör driver alla fartyg och att indelningen i sex områden slopas, skriver Seko i en inlaga till trafikförvaltningen.

Göran Malmsten, sektionschef på trafikförvaltningen, håller inte med.

– Jag delar inte den uppfattningen. Vi ser inte det här som en begränsning i rörelsefriheten för fartygen.

Anledningen till att man vill ha flera trafikområden är dels att mindre rederier ska ha möjlighet att lägga anbud, dels för att man vill upprätthålla en marknadsmässig konkurrens mellan anbudsgivarna.

Seko vill även att förvaltningen noga överväger vad det skulle kosta om landstinget beslutade sig för att driva verksamheten i egen regi.

– Blir det verkligen billigare bara för att man gör en upphandling, frågar sig Chang Strömberg, vice ordförande i Seko sjöfolk.

– Vi har ju i uppdrag att det här ska upphandlas, säger Göran Malmsten och hänvisar till landstingspolitikernas beslut. Vi har att förhålla oss till förstudien och den är ju antagen.

Han tillägger dock att förvaltningen har egna skuggkalkyler och inte kommer att godta vilka anbud som helst.

– Vi vet ju vilka kostnader som är rimliga och relevanta.

 

JOHAN HELLSTRÖM