Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

Date:

- Advertisement -

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången – eller snarare bristen – på transporter. En missad buss i Stockholm är inte hela världen. Det går snart en ny. Eller en tunnelbana, eller taxi eller Über.

Men en missad reguljär båt kan innebära övernattning i land eller att du blir kvar på en ö i tolv timmar.

Om det nu finns någon båt alls att passa.

– Vi ser väldigt tydligt att transporterna ger förutsättningarna för hur våra liv på öarna ser ut, sa Rose-Marie Hellén, Vinön i Hjälmaren, när hon på Landsbygdsveckan presenterade Skärgårdarnas Riksförbunds rapport om transporter till och från öar.

I dag finns cirka 32 000 personer som bor året runt på 390-400 öar, beroende på hur man definierar öar.

Den absolut största gruppen, ungefär 21 600, åker trafik-verksfärja. De är som regel gratis, rymliga och på många leder går det många turer, dygnet runt, året om, enligt Rose-Marie Hellén.

9 300 öbor som bor på ungefär 160 öar har någon form av kollektivtrafik.

– Turlistorna ser väldigt olika ut. Det kan vara flera turer om dagen eller så finns det en tur på morgonen som går in till fastlandet och en tur på eftermiddagen, sa Rose-Marie Hellén.

– Men även trafikverksfärjorna har stora skillnader i turtäthet. Vi har ju de här jättestora lederna i Bohuslän som går var femte minut och är jättestora färjor. Tills ytterligheten på andra sidan, Holmön till exempel, som har en trafikverksfärja som inte går så ofta och som står still när det är dåligt väder.

En tredje kategori består av cirka 700 öbor, som bor på ungefär 200 öar där det inte finns någon trafik alls.

– Där man står för alla kostnader själv. Där man får åka i alla väder, sa Rose-Marie Hellén.

Hennes förslag är att införa närtrafik för de som bor på öar utan fast förbindelse.

– I många regioner kan man ta taxi eller en buss från hemmet till närmaste busshållplats eller tätorten. Det här skulle vi vilja se även i skärgården, sa Rose-Marie Hellén.

Tanken påminner om ”last mile”–konceptet när det gäller varor: den sista biten till konsumenten utförs av små, flexibla transportörer.

Omvandlat till skärgård innebär det att mindre båtar skulle kunna plocka upp öbor och se till att de fick skjuts till närmaste replipunk eller reguljär brygga.

Föregående artikel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Populärt

Liknande artiklar
Related

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.

SL-biljetter gäller året runt till Vaxholm

Sedan den 30:e april kan man resa på sitt SL-kort från Strömkajen till Vaxholm – även under högsäsong och på alla båtar. Det går också att åka med ö-kort och Waxholmsbolagets biljetter på den tidigare pendelbåten 83. Skärgården hängde med på premiärdagen.