Reparation väntar Helmi under vintervilan

0
5

Hårt slitage och dålig ventilation har gjort att sandkilen Helmis däck behöver repareras. Under vintern påbörjas projektet men det mer omfattande arbetet får vänta till nästa år då Helmi torrsätts.

 I lördags byggdes en ny täckställning över Helmi och när presenningen därpå sveptes över sandkilen var hennes segelsäsong 2013 definitivt över.

– Tidigare snörika vintrar hade vi problem att hålla skarndäck fritt från snö så en stadigare ställning behövdes, säger Anders Broberg, ordförande i föreningen Helmis vänner.

Det är också viktigt att däcket hinner torka ur ordentligt inför den kommande säsongen. Att närmare 400 passagerare samt besättningar varje år går ombord på Helmi har satt sina spår så under vårvintern måste en del reparationer utföras.

– Däcket utsätts för väldigt hårt slitage. Smuts och fukt dras ombord och trampas in i däcket så det är inte undra på att det tar stryk, säger Anders Broberg som fortsätter:

– Vi har också konstaterat att ventilationen är otillräcklig för det har bildats rötsvampar under däck.

Ursprungligen hade Helmi en öppet lastrum vilket gav god ventilation under däck. När sandkilen anpassades för passagerare byggdes lastrummet igen varvid fuktproblemet uppstod.

– I dag finns andra möjligheter att ventilera så vi kommer att installera elektrisk ventilation, säger Anders Broberg.

De reparationsarbeten som nu ska utföras är de mest akuta och består av byte av fem däcksplank och föreningen letar också efter en bra metod att ytbehandla däcket.

Helmi torrsätts var tredje år och hösten 2014 är det åter dags. Då väntar mer omfattande arbeten.

– Vi ska göra en mer övergripande översyn av däcket då och det kan bli fråga om att byta fler däcksplankor, fortsätter Anders Broberg.

Allt arbete sker ideellt men materialkostnaderna kräver reda pengar.

Föreningen hoppas att Sjöhistoriska museet ska ha möjlighet att lämna stöd till den kommande renoveringen.

– Museet tycker att det här är en båt som är värd att bevara och har därför gett Helmi k-märkning, säger Anders Broberg.

Tidigare har såväl Norrtälje kommun, Roslagens Sparbank och privatpersoner lämnat bidrag till skötseln av Helmi. Bara torr- och sjösättning av sandkilen kostar närmare 50 000 kronor.