Att Öppen skärgård plötsligt bytte fot i frågan om sjötrafikupphandlingen har väckt ilska och förvåning hos skärgårdens intresseorganisationer.
– Det slog ner som en bomb, säger Bengt Adamsson, Trafikantföreningen.
Dagarna efter att Öppen skärgård ändrat inställning till den pågående sjötrafikupphandlingen är stämningen upprörd i skärgårdsbornas organisation Siko och Skärgårdens Trafikantförening.
– Företaget Öppen skärgård visar tydligt att den enda prioriteringen är att driva egna kommersiella intressen och att grunden för fortsatt samarbete med skärgårdens organisationer saknas, säger Britt Fogelström, Siko.
Så sent som den 15 augusti stod Öppen skärgård tillsammans med skärgårdsorganisationerna som avsändare av en protestskrivelse till ledande landstingspolitiker. I den framhålls bland annat att ”man tappat allt förtroende för den pågående upphandlingen” och att man ”motsätter sig en monopolsituation med endast en entreprenör” för trafiken.
I förra veckan, mindre än en månad efter att skrivelsen skickades, sa Öppen skärgårds vd Bisse Alm att det vore katastrof om upphandlingen stoppas och att det är bättre om en utförare upphandlar de mindre rederierna.
Sikos Britt Fogelström tar avstånd från uttalandet:
– Jag vill vara väldigt tydlig med att det råder fortsatt enighet hos skärgårdens organisationer. Vi bevakar skärgårdsbefolkningens och skärgårdens intressen och är inte en resebyrå på Strandvägen, säger hon.
Även Skärgårdens Trafikantföreningens Bengt Adamsson är kritisk till helomvändningen.
– Det är obegripligt. Man undrar vad som gör att de plötsligt lägger sig så här platt. Det måste ha hänt något som gynnar dem. Så här gör man inte annars, säger han.
Bengt Adamsson delar inte Bisse Alms farhågor om att den planerade syd-nordligalinjen skulle riskeras om upphandlingen avbryts.
– Den har egna pengar i budgeten och är bara att verkställa, säger han.
Bengt Adamsson köper inte heller argumentet att bastidtabellen 2014 är viktig för att kunna locka utländska besökare. Adamsson menar att den tvärtemot ger sämre förutsättningar för det. Dessutom, tillägger han, är det möjligt att sälja turistresor på den nu gällande turlistan. Det värsta med Bisse Alms utspel, enligt Adamsson, är att hon säljer ut skärgårdens alla småredare.
– Det är oförsvarligt och fruktansvärt att någon eller något fått henne att ändra uppfattning på det här sättet.
Öppen skärgårds styrelseordförande Mats Hult vill inte kommentera Bisse Alms utspel utan hänvisar till ett skriftligt uttalande från styrelsen. I skrivelsen betonas att Öppen Skärgård inte har övergivit de gemensamma ståndpunkter som tidigare har formulerats tillsammans med Siko, Skärgårdens trafikantförening och Företagarna Skärgården i kritiken mot den pågående sjötrafikupphandlingen. Styrelsen säger sig stå fast vid att det är nödvändigt att genomföra de förändringar i upphandlingen som man har krävt. Men påpekar att tiden nu rinner iväg vilket innebär en risk för att inget sker om inte beslut fattas inom kort hur man ska gå vidare med upphandlingen.
”Öppen skärgårds styrelse beklagar om det har uppfattats som om vår organisation frångått ståndpunkter gemensamma med övriga organisationer i skärgården. Det har vi inte gjort. Vi har förståelse för om alla de som är beroende av en fungerande skärgårdstrafik upplever stor frustration över att inte kunna planera vare sig verksamhet, vardag eller specifika händelser från och med nästa år på grund av att upphandlingen av skärgårdstrafiken gått helt i stå. Vår vd har givit uttryck för den frustrationen” skriver Öppen skärgårds styrelse.
Bisse Alm kommenterar uppståndelsen så här:
– Det viktigaste är att upphandlingen genomförs och att vi efter det har möjlighet att påverka så att vi tillrättalägger leverans av trafiken så att vi får samma kundnöjdhet för bofasta, fritidsboende och turister som vi hade år 2012.