Passager av stridsbåt 90 skadar bryggor

Date:

- Advertisement -

Rena tsunamin. Så beskriver boende på Krokholmen situationen när marinens stridsbåt 90-fartyg drar förbi ön. Bryggor skadas och de boende tvingas rusa till sina båtar för att hålla emot. Men Amfibieregementet, Amf 1, hänvisar till regeringens krav på övningar i alla typer av vatten, och säger att man visar hänsyn.

 

Sedan ett par år tillbaka har boende på Krokholmen, nordväst Nämdö, drabbats hårt av Amf 1:s övningar med stridsbåt 90-fartygen genom sundet, en båtsportled.

–        Vi vågar inte lämna båten utan uppsyn, vi är fångade här, berättar Krokholmsbon Berit Eriksson.

När hon och hennes man Björn hör att stridsbåtarna har övning i området tvingas de rusa ner till bryggan för att hålla båten så att inte de kraftiga svallvågorna förvandlar både båten och bryggan till kaffeved.

–        Förra året förstärkte vi med en ny större bojsten och en stor tenboj, men det hjälper inte. När vi hör båtarna får vi släppa allt vi har för händer och rusa ner för att hålla emot båda två, säger Berit Eriksson.

Hittills har både båt och brygga klarat sig undan med enbart några mindre jack. Men det är inte bara materiella skador som Björn och Berit är oroliga för:

–        Det är fruktansvärt för djurlivet, ejder- och skrakungar flyger all världens väg och skiljs från ejderhonorna när båtarna kommer, det är gräsligt.

I ett brev till Amf 1 ifrågasätter paret även hur det kommer sig att marinen får köra sina fartyg i konvoj, ofta i hög fart, genom sundet samtidigt som det under samma tid, sommarhalvåret, finns hårda begränsningar gällande vattenverksamhet i syfte att skydda fisklivet under reproduktionstiden.

–        Inga romkorn lär finnas kvar efter att passagerna med stridsbåtarna. Efter att båtarna har passerat är hela viken och omgivande vattenområden grumliga och siktdjupet noll, säger Berit.

Men Kristina Svahn, informatör på Amf 1, menar att förbandet har kollat saken med berörda myndigheter och att det inte finns några begränsningar att ta hänsyn till beträffande djurlivet. Hon menar att förbandet inte har något val:

–        Vi har av regeringen fått i uppdrag att öva våra besättningar i större och mindre farvatten, alla typer av områden. Om det inte råder något förbud så kör vi, och vi har kollat upp att vi inte gör något tokigt här, något förbud för att köra i leden finns inte. Självklart försöker vi visa hänsyn i alla lägen, mer kan vi inte göra.

Vad ska de boende göra då tycker du?

–        Självklart kan vi dra ner farten, nu vet vi att de har problem med sina bryggor. Sedan handlar det rent generellt om att när man har en båtbrygga vid en farled som här, så måste man vara medveten om att det passerar båtar och att man då har bryggor som håller för det.

Hur tycker du de ska bygga sin brygga då, för att klara sig mot upp till åtta stridsbåtar i rad?

–        Jag är ingen expert på det, svarar Kristina Svahn.

Gällande den påstådda störningen av fiskleken svarar hon:

–        När vi övar alternerar vi mellan norra och södra skärgården för att spara miljön så mycket som möjligt. De boende hänvisar till att vattenverksamhet skulle vara förbjuden, men där menas sprängning och muddring, inte passager. Vi kommer att ta så mycket hänsyn vi kan i alla områden, men vi måste också öva, det är det uppdrag vi har.

Dela artikel:

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.