Kommunalförbund kan lösa skolknuten

0
3

Ett kraftigt minskande elevantal väntas skapa mer bekymmer att driva öskolor framöver. Nu lyfts ett förslag om att skapa ett kommunalförbund, gemensamt för länets kommuner som har skärgårdsskolor, för att komma runt en del av problemen.

Skärgårdsskolorna i såväl Österåker som Värmdö har länge tampats med sviktande elevunderlag och hotats av nedläggning. I Österåker föreslogs nyligen att pausa högstadiet på Ljusterö samt mellanstadiet på Roslags-Kulla skola, och i Värmdö fattas i veckan beslut om att fortsätta pausningen av Möja skola samt högstadiet på Svartsö.

En lösning skulle kunna vara samarbete tvärs kommungränserna, men där sätter idag bland annat kommunallagen, riktlinjer kring skolskjuts och olika skolpeng i de olika kommunerna käppar i hjulet. Länsstyrelsens exekutivkommitté ska nu inleda en utredning om att skapa ett kommunalförbund för skärgårdsskolor i Stockholms län, på initiativ av Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Skolan har en stor utmaning i att leverera hög kvalitet i takt med att elevantalet sjunker. I skärgården är detta särskilt påtagligt, där små elevgrupper gör det svårt att bära kostnader för personal och lokaler, säger hon i ett pressmeddelande.

Utredningen kommer att fokusera på områden som lärartjänster, skolskjuts, lokalisering och finansiering och syftet är att hitta gemensamma lösningar som säkerställer likvärdig utbildning för elever i skärgården.

Amie Kronblad (L), ordförande i Grundskolenämnden i Värmdö kommun, välkomnar förslaget.

Det är superpositivt. Vi sträcker genast upp handen och säger att vi är intresserade, säger hon.

Vi har själva lyft detta under den workshop kring skärgårdsskolorna som vi höll med alla partier i november. Jag ser framför mig att vi måste ha en interkommunal ersättning som bygger på ett delat ansvar och också bygger upp ett sätt att hantera själva skolorna, fortsätter hon.

Idag går 16 elever från Österåker på Svartsö skola, och endast två från Värmdö. Men ersättningen från Österåkers kommun är idag inte tillräcklig för att täcka utbildningens faktiska kostnader, säger Amie Kronblad.

Vi går med stor ekonomisk förlust för alla barn som kommer från Österåker. Så jag skulle vilja veta att Österåker verkligen menar allvar, och att de förstår att det blir ett större ekonomiskt ansvar för dem än vad de tar idag. Vi vill gärna ha kvar skolan på Svartsö, men vi vill också ha en ekonomisk ersättning som i alla fall bitvis lever upp till våra ambitioner.

Även Vaxholms kommun samt Siko ställde sig positiva till förslaget på länsstyrelsens exekutivkommittémöte.

Det skulle kunna bli en metod för att arbeta över kommungränserna, även med andra saker som till exempel transporter, VA och förpackningsinsamling, säger Nilla Söderqvist, ordförande i Siko.

Fakta/KOMMUNALFÖRBUND

• Kommunalförbund kan bildas mellan kommuner och regioner. Medlemmarna överlämnar kommunal verksamhet till förbundet.

• Kommunalförbundet är en egen offentligrättslig juridisk person med egen rättskapacitet, fristående från medlemmarna. Ofta sägs kommunalförbundet vara en slags specialkommun.

• Det finns i Sverige ett nittiotal kommunalförbund. Ett exempel är Käppala kommunalförbund, där elva kommuner i östra och norra Stockholm samverkar kring avloppsvattenrening.

Källa: Sveriges kommuner och regioner