Ny plan för gråsälen

Date:

- Advertisement -

Gråsälarna har blivit fler i Östersjön under 2000-talet. Nu har Sverige fått en ny plan för hur gråsälen ska skyddas och skötas.

Vi vill både ha ett kustnära fiske och ett sälbestånd som ligger på en gynnsam nivå. Målet är att sälen ska ses som något positivt, säger Susanne Viker, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Den nya planen, som tagit fram av HaV och Naturvårdsverket, innehåller bland annat nya regler för jakt på gråsäl samt en analys av vilken roll gråsälen spelar ekonomiskt.

Skyddsjakt på gråsäl har funnits länge, men numera tillåter vi även licensjakt för att hålla en sund storlek på beståndet, säger Susanne Viker, utredare vid HaV.

För första gången för vi också in gråsälens ekonomiska roll, till exempel hur gråsälen genererar sälturism, men också orsakar skador på fisket, säger Susanne Viker.

Vid 1900-talets början fanns det mellan 88 000 och 100 000 gråsälar i Östersjön men antalet minskade snabbt snabbt på grund av intensiv jakt. Vid mitten av 1970-talet var bestånden också starkt påverkade av miljögifter som DDT och PCB, vilket ledde till försämrad reproduktion. Inte mer än 20 procent av de könsmogna honorna var fruktsamma.

1975 var fanns bara cirka 4 000 gråsälar i Östersjön. I takt med att miljögifterna i havet minskat och införandet av jaktförbud så har också hälsostatusen förbättrats och bestånden växt till sig. I dag finns troligen mellan 25 000 och 30 000 gråsälar i Östersjön och största tillväxten märks i södra delarna.

I dag ser det ut som bestånden av gråsäl och knubbsäl närmar sig en gynnsam bevarandestatus, säger Susanne Viker.

Men det ökande antalet sälar skapar också problem för det kustnära fisket. Kostnaderna för de direkta skador som sälarna orsakar fisket är stora. Hårdast drabbat är torskfisket följt av lax- och öringsfiske. Sälarna ger sig främst på redskap som nät, fällor och ryssjor.

Samtidigt har ökningen av grå- och knubbsäl också lett till ett ökat intresse för sälar och sälprodukter bland allmänheten. Exempelvis erbjuds i dag sälsafari på flera orter längs kusten från Haparanda till Strömstad. I dagsläget består branschen huvudsakligen av sälsskådningsföretag, som tar emot cirka 26 000 besökare om året.

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.