Hybrid – den perfekta pendlarbåten

0
6

Wilda med hemmahamn på Söderöra är ensam i sitt slag. Hon är en elhybridbåt med maxfart om sex knop.

– Upplevelsen är en helt annan. Det blir tyst, säger Rikard Wildare, som har patent på tekniken. Han hoppas nu på bättre batteriteknik för att möjliggöra konverteringar även av planande båtar.

För tio år sedan ville Rikard Wildare, deltidsboende på Söderöra, byta ut motorn i sin snipa. Hybridbilen Toyota Prius var då ett ganska nytt fenomen.

Jag tänkte att jag ska ha en hybridmotor och började efterforska, men det fanns ingenting.

Han tog sin kunskap inom data och elektronik, läste på nätforum och byggde en egen hybriddrivlina, med utgångspunkt i en elmotor. Föraren kan med en enkel switch slå över mellan bensin och eldrift. För tre år sedan patenterades tekniken.

Det säger mycket om innovationstakten i båtindustrin, om en hemmabyggare kan ta patent på en drivlina. Alla stora biltillverkare har el- eller hybriddrift, men båtmarknaden då?

Wilda är utrustad med fjärde generationen av drivlinan och har litiumbatterier från en gammal datahall som ger tredubbel batterikapacitet mot den tidigare snipan. Helt nya litiumbatterier är dyra.

Rikard Wildares familj rör sig mest bland öarna runt Söderöra och gör turer till Rödlöga och Furusund. Till det räcker batterierna. På ett år kör de 90 procent på el och använder bensin vid längre sträckor där det inte finns möjlighet att ladda vid resmålet.

Då slår jag över till bensin när jag är mitt på fjärden, och använder elmotorn igen när jag närmar mig destinationen. Man lär sig att planera sin resa och ser till att ha el kvar när man ska lägga till.

Trots sin blygsamma fart upplever inte Rikard Wildare att elen begränsar honom. Motorn är stark och klarar kuling.

Wilda är en snipa med lättdrivet skrov. För att konvertera en planande båt idag, och få räckvidd, krävs mycket pengar. Du behöver det senaste inom batteriteknik. Vi behöver hitta något som är bättre än dagens litiumbatterier.

Många vill jämföra med Tesla, men det är inte samma sak menar han.

En bil kan rulla fritt. På sjön är det som konstant uppförsbacke som kräver mycket energi.

Flera har visat intresse för tekniken som går under arbetsnamnet Wildtech, och Rikard Wildare kommer att konsulta för att hjälpa fler att konvertera till hybrid. Nästa projekt är en ren elkonvertering av en 14 meter Petterson från 1911.

Han vrider på nyckeln. Motorn är igång, men det märks inte då elmotorn saknar tomgång. När han lägger i växeln med joysticken surrar motorn nästan ljudlöst, fast det är full gas.

Den är lättare att manövrera och man behöver aldrig oroa sig för att motorn ska tjuvstanna. Visst, elen måste produceras någonstans, men du slipper lokala utsläpp.

Han pekar på de många båtarna i Bromskärs hamn.

– De flesta pendlar till öarna runt omkring, men med dagens teknik är det för dyrt för gemene man att konvertera planande båtar till eldrift.