Mord, erotik och drulliga seglare – Stockholms skärgård i filmhistorien

0
5

 

Det är inte bara på Stråholmen som film har spelats in i Stockholms skärgård. Du känner nog redan till att Norröra och Söderöra lånade ut sin idylliska kuliss till klassikern Saltkråkan och att Hemsöborna i själva verket befann sig på ön 

Kymmendö. Här kommer flera skärgårdsmiljöer som blivit förevigade i den svenska filmhistorien och placerat Sverige på den internationella filmkartan.  

Adam Pålsson i rollen som Micke och Bill Skarsgård i rollen som Martin Håkansson

Ända sedan stumfilmstiden har den stockholmska arkipelagen figurerat på filmduken och flitigt använts som inspelningsplats. Och det är inte så konstigt; skärgården har i alla tider skapat en perfekt scen för såväl romantik och relationsdraman som brutala mord och spänning. Kanske var det ändå Ingmar Bergman som på allvar startade trenden år 1952. I hans ”Sommaren med Monika” flyr ett ungt förälskat par storstaden för att tillbringa en sommar i skärgården, närmare bestämt på Ornö, Bodskär och Sadelöga. Filmen fick även ett stort internationellt genomslag och blev tack vare sina nakenbadsscener en av de filmer som kom att lägga grunden för myten om ”den svenska synden” och skapade bilden av Sverige som ett sexuellt frigjort land. 

Bergman, som tillbringat en del av sin barndom och ungdom i Stockholms skärgård, kom att nostalgiskt återvända dit i flera av sina otaliga filmer. I en recension av filmen ”Sommarlek” i DN konstaterar man att ”själva stoffet är ju så tacksamt att leka med, vindar, vågor och skär, granna ungdomar, bekymmerslösa och lyckliga.” 

Ett knappt decennium senare tog skådespelerskan Christina Schollin båten till Nämndö för att spela in ”Änglar, finns dom”, filmen som blev hennes stora genombrott. De erotiskt laddade scenerna med motspelaren Jarl Kulle i den vackra sommarskärgården spädde förstås ytterligare på ryktet om den svenska sexliberalismen. 

Men skärgårdsfilmerna handlar inte bara om vänslande på saltstänkta, heta klippor. Ett antal komedier har också producerats här, och ofta med drulliga stadsbor som är helt handfallna på sjön i huvudrollerna. Vem minns inte den kultförklarade ”Att angöra en brygga” från 1965 i regi av Tage Danielsson? Filmen spelades in på ön Högdunsen i Öregrunds skärgård, i filmen kallad ”Ensamholmen”, där en kräftskiva ska anordnas. Scenerna där fyra av gästerna ombord på en segelbåt fylld med sprit förgäves försöker lägga till vid bryggan har gått till filmhistorien. 

Ibland är inte verkligheten bra nog, åtminstone inte så att den överensstämmer med den story man vill skapa. Kulisser blir svaret på dilemmat. Lasse Åbergs team fick i filmen ”SOS – en sällskapsresa” förse ”Stråholmen” med både sjömack, glasskiosk, butik och telefonkiosk. Skådespelerskan Brigitte Söndergaard har i intervjuer berättat att båtfolk faktiskt kom för att tanka vid sjömacken på riktigt under inspelningen, utan att förstå att den bara var fejk. För Lasse Åbergs del väcktes nog intresset för skärgård och drumliga båtincidenter redan då han spelade in ”Söndagsseglaren” år 1977, där handlingen kretsar kring en man som vinner en segelbåt och ger sig ut i Stockholms skärgård för att försöka lära sig att segla på egen hand. Naturligtvis går det sådär. 

I slutet av 1990-talet föddes en av den svenska tevehistoriens mest älskade serier som till och med lyckades peta ner långköraren Rederiet från tittartoppen och fånga hela svenska folkets hjärtan: Skärgårdsdoktorn. Tittarna fick följa läkaren Johan Steen som bosätter sig på den film2söndagfiktiva ön Saltön tillsammans med dottern Wilma och kämpar för att bli accepterad av öborna. Det sägs att inspirationen till serien kom från en läkare vid Djurö vårdcentral på Värmdö som under 30 år körde sin läkarbåt mellan öarna. Teveserien spelades in på ett flertal öar, som Dalarö, Ornö, Huvudskär, Landsort och Sandhamn. En liten lustig detalj är att i serien filmas Ornö som fastlandet och fastlandet Dalarö som ön Saltö. 

Att placera en spännande intrig med ingredienser som av knark, kriminalitet och ond bråd död mitt i den soliga semesteridyllen har visat sig vara ett tacksamt grepp inom både film och teve. På Sandhamn har det gjorts flera gånger. Deckardrottningen Viveca Sten, som själv har sitt barndomsparadis på ön, har skrivit böckerna som blivit teveserien ”Morden i Sandhamn”. Idag kan turister gå en mordvandring runt ön och besöka alla platser där de bestialiska film3-söndagbrotten ägt rum. En annan berättelse som utspelar sig här är den verklighetsbaserade och hyllade nostalgitrippen ”Himlen är oskyldigt blå”, som skildrar sprängningen av Sandhamnsligan på 70-talet. 

Populära tv-serier och kritikerrosade filmer till trots – den film som kanske främst har satt Sandhamn på den internationella kartan är nog ändå Stieg Larssons dundersuccé Millennium. Det är ju hit, till sin spartanska sommarstuga på ön, som Mikael Blomqvist flyr när han ska få arbetsro och tystnad.  Det amerikanska resemagasinet Travel & Leisure har till och med utnämnt Sandhamn som ”en av världens dolda paradisöar” och skriver att ”There’s a reason mystery writer Stieg Larsson chose Sandön as a setting for his popular Millennium thriller trilogy: the island is covered in a forest of moss and pine trees, and a light fog shrouds the windblown beaches”. 

En sak kan man konstatera: skärgården har återigen levererat.

Ingrid Hedman